Bingo preuzima Pivaru Tuzla i Prehranu-promet

04.06.2018. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Bingo preuzima Pivaru Tuzla i Prehranu-promet

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je društvu Bingo export-import Tuzla sticanje većinskih udjela u društvima Pivara Tuzla i Prehrana-Promet iz Tuzle.

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je društvu Bingo export-import Tuzla sticanje većinskih udjela u društvima Pivara Tuzla i Prehrana-Promet iz Tuzle, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Na ovaj način Konkurencijsko vijeće je donijelo rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija koja će nastati na tržištu proizvodnje i veleprodaje piva i bezalkoholnih pića (mineralne vode i gaziranih sokova) u Bosni i Hercegovini, i tržištu iznajmljivanja nekretnina na teritoriji Grada Tuzle, sticanjem kontrole privrednog subjekta Bingo d.o.o. export-import Tuzla nad privrednim subjektom RK Invest d.o.o. Sarajevo, kupovinom većinskog dijela osnivačkog kapitala, odnosno sticanjem većinskog udjela u privrednom subjektu Pivara d.d. Tuzla, i većinskog udjela u privrednom subjektu Prehrana- promet d.d. Tuzla.

Društvo RK Invest je ranije otkupilo većinske udjele u društvima Pivara Tuzla i Prehrana-Promet, gdje posjeduje 82,58%, odnosno 72,3% dionica.

Inače, prijavu o koncentraciji Konkurencijsko vijeće je zaprimilo u aprilu ove godine.

Pivara Tuzla osnovana je 1884. godine. Do Prvog svjetskog rata proizvodila je već oko 25.000 hl. Tokom Prvog svjetskog rata obustavljena je proizvodnja, pri čemu je prekid proizvodnje trajao oko pet godina. Početkom Drugog svjetskog rata ponovo prekida sa radom sve do 1948. godine kada ponovo počinje proizvodnju.

1962. godine započinje ciklus kontinuirane rekonstrukcije pa je postignut kapacitet godišnje proizvodnje od cca. 300.000 hl. Naredni ciklus rekonstrukcije za program proizvodnje od cca. 500.000 hl Pivara Tuzla započinje 1990. godine.

S obzirom na pad prodaje nakon posljednjeg rata a u odnosu na predratni nivo, Pivara Tuzla je bila prinuđena da traži druge proizvode. Time je za vrijeme posljednjeg rata usvojeni projekat odredio i nove pravce razvoja "dopunskog" programa. U tom smislu, 1996. godine instalirana je linija za punjenje sokova i mineralne vode u PET boce od 2,0, 1,5, 0,5 i 0,33 lit., a 1997. godine instalira se linija za punjenje limenki od 0,33 i 0,50 lit. koja opslužuje proizvodnju piva kao i bezalkoholnih pića.

Danas, Pivara Tuzla posjeduje proizvodnju sokova od prirodne baze, vrhunskog kvaliteta, sa okusima Lemon, Orange, Cola i jabuka pod brendovima Panonska Ledena i Laganese. Sokovi se proizvode u PET bocama od 0,33, 0,5 i 2 lit., limenkama od 0,50 lit. i buradima za točenje od 50 lit a sve pod veoma strogim režimom kontrole kvalitete.

Podsjećamo, Bingo Tuzla je nedavno postao i većinski vlasnik preduzeća Ingram iz Srebrenika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti