Biomedicinski inžinjering na velika vrata ulazi u BiH

13.03.2015. 12:09 / Izvor: eKapija.ba
Biomedicinski inžinjering na velika vrata ulazi u BiH
OTVORI GALERIJU

Prva regionalna konferencija za medicinski i biološki inženjering u Bosni i Hercegovini počela je danas u Sarajevu.

Prva regionalna konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini počela je danas u Sarajevu.

Konferencija, kojoj prisustvuje više od 500 aktivnih i pasivnih učesnika, jedinstvena je prilika za razmjenu ideja i predstavljanje posljednjih dostignuća unutar oblasti biomedicinskog inžinjeringa pod sloganom "Proširi svoje horizonte kroz biomedicinski inžinjering", a učesnici će imati priliku da vide i čuju: 13 pozvanih predavanja, 68 prezentacija, 22 poster prezentacije, 29 studentskih radionica.

Almir Badnjević, predsjednik organizacionog odbora prve konferencije za medicinski i biološki inžinjering, te izvršni direkotor Društa za medinicinski i biološki inžinjering u BiH, kaže da sama konferenicja ima za cilj proširivanje vidika vezanih za biomedicinski inžinjering jer je to jedna široka i multidisciplinarna oblast.

(Almir Badnjević)

O perspektivnosti ovog zanimanja, kaže Badnjević, dovoljno govori podatak da je u 2013. to zanimanje proglašeno najboljim u svijetu. Navodi da je zbog svega navedenog jasna važnost ove konferencije koja se u BiH i regiji organizira po prvi put.

"Ovaj skup je sa naučnog aspekta jako prepoznatljiv i na njemu će tokom tri dana održavanja sudjelovati eminentna imena iz ove oblasti. Pored toga bit će održano 29 studentskih radionica koje će se održati na Medicinskom fakultetu Sarajevo", kazao je Badnjević.

O tome koliko je ova oblast razvijena kod nas kaže da  dovoljno govori podatak da je ovo prva konferencija i da je njihovo društvo prvo koje se ovim bavi u BiH, a koje je osnovano tek prije godinu dana.

 Danas je objavljeno također i da je  BiH primljena u članstvo Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inžinjeringa. Badnjević dodaje da ovo znači da je jedna mala država na velika vrata ulazi u ovu oblast.

"Nadamo se da će ovo pomoći da ova oblast bude dosta razvijenija u budućnosti'', kazao je on.

Inače, odjel bioinžinjeringa još ne postoji na fakultetima u BiH. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu se, kako saznajemo, radi na uspostavljanju doktorskog studija koji će obuhvatiti oblast bioinžinjeringa. Na Burchu već postoji odsjek za genetiku i bioinžinjerstvo koji je radi jedan dio bioinžinjeringa dok na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo postoji predmet bioinformatika i biomedicinski signali i sistemi kojim je obuhvaćen jedan mali dio ove oblasti. 

VAŽNOST UKLJUČIVANJA INŽINJERSTVA U MEDICINU I ZDRAVSTVO

Profesor Ratko Magjarevićpredsjednik Međunarodne Federacije medicinskog i biološkog inžinjeringa, kaže da je za sve zemlje bitno da spoznaju važnost uključivanja inžinjerstva u medicinu i zdravstvo.

"Moramo privatiti da je medicina uspjela postići to da ljudi dulje žive i jednostavno, htjeli mi ili ne, to zahtijeva dodatnu brigu. Zbog toga i zbog visine troškova u zdravstvu istraživanje bioinžinjerstva u smislu uključivanja različitih uređaja pogotovu IT tehnologije u područje medicine veoma je značajno. Istraživanje u području bioinžinjerstva vjerovatno će značiti razvoj novih lijekova koji će biti jako personalizirani tj. pravit će se specijalizirani lijekovi za svaku osobu posebno i takvo liječenje će biti značajno uspješnije od današnjih", kaže nam Magjarević.

Damir Marijanović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i šef Laboratorije za forenzičku genetiku, naglasio je da je potrebno napraviti pozitivni pomak u inžinjerstvu da bi dobili pomak u forenzičnoj genetici. "Neke analize za koje je bilo potrebno nekoliko dana da se provodu sada se završe za nekoliko sati. Sve se to desilo u zadnjih 10-15 godina. Nauka napreduje iz godine u godinu i ne znamo koja otkrića ćemo vidjeti u sljedećih 15-tak godina", istakao je on.

Emina Kiseljaković docent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je suorganizator ovog događaja, kaže da je važnost ove konferencije ogromna jer je ovo prvi put na ovim prostorima da se ovakva konferencija organizira i okuplja ljude iz struke kako bi razmijenili iskustva i podijelili ih sa drugima.

"Nadamo se da će ovo biti prva stepenica u našem zajedničkom radu, te da ovo neće biti jedina konferencija ovakve vrste", ističe ona.

BUDUĆNOST U BIOINŽINJERINGU

Navodi da uvijek postoji jaz između praktične medicine i različitih tenologija koje se koriste u zdravstvu. Zato smatra da je ovo jedinstven način da popune tu prazninu. "Cilj nam je da ujedinjenjem medicinske i nemedicinske struke i rješenjima koja mogu proizići iz toga pomoći pacijentima",  kaze Kiseljaković.

Dodaje da je ovo prilika da mladi naučnici i studenti predstave svoja istraživanja i  umreže se sa svojim kolegama, te razmjene iskustva. "Oni će biti buduća snaga za buduće inovacije u ovoj oblasti. Nadam se da će ih ova konferencija inspirirati da iskorače i slijede svoje snove u stvaranju bolje budućnosti čovječanstva", kazala je ona. 

Trodnevnu konferenciju organizira Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH, a suorganizatori su Medicinski fakultet Univerzteta u Sarajevu i Internacionalni Burch univerzitet.

Konferenciju je podržala i Internacionalna Federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), a glavni medijski pokorovitelji su portal www. ekapija.ba i televizija N1.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti