Bistrička stanica vraća se građanima Sarajeva

18.10.2019. 14:37 / Izvor: Fena
Bistrička stanica vraća se građanima Sarajeva
OTVORI GALERIJU

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je da se stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraća građanima Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je da se stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraća građanima Sarajeva.

Grad Sarajevo je okončao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ušao u posjed te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog, ali reprezentativnog objekta koji je svojevrstan simbol Grada Sarajeva.

"U okviru ovih aktivnosti Grad Sarajevo je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu. Vidjeli ste u kakvim su uvjetima živjeli. Ovo nikada nije trebao biti stambeni objekt. Također, važan je trenutak u kojem ovaj objekt vraćamo u funkciju na način da će u jednom dijelu biti smješten muzej željeznica, koji će govoriti o dugoj historiji željeznica u Bosni i Hercegovini", istakao je Skaka.

S druge strane, ističe, obnovom Bistričke stanice stvara se novi turistički sadržaj, koji će biti uvršten u rutu turističkih posjeta Sarajeva.

Ovaj projekt ne bi se desio bez podrške Gradskog vijeća, Pravobranilaštva Grada Sarajeva i ljudi koji žive ovdje i njihove želje da se trajno riješi pitanje njihovog smještaja.

Projekt se, kako kaže, realizuje iz dobiti JP Sarajevo d.o.o., koji je ostvaren u 2018. godini.

Skaka podsjeća da je u jednom historijskom periodu voz koji je dolazio na ovu stanicu donosio hranu i voće iz Istočne Bosne u Sarajevo.

Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu, odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanjem pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

"U ovom trenutku čekamo glavni projekt za čiju izradu je odabrana firma 'Urbing', a to je uvertira za dobijanje predračuna koji će nam reći koliko će to koštati Grad Sarajevo. Potom ćemo objaviti tender za građevinske radove na Bistričkoj stanici", poručio je Skaka, koji sa saradnicima i vijećnicima danas obišao objekt i unutrašnjost Bistričke stanice.  

Njegova procjena je da bi naredne godine mogli započeti građevinski radovi, te se zaključno sa 2020. godinom može očekivati da u određenim dijelovima bude završen ovaj projekt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti