Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bitka za Doljanku: Građani za očuvanje prirodnog bisera, ne žele MHE

11.11.2018. 10:32 / Izvor: Akta.ba

Mirni protestni skup protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Doljanci održan je jučer u Jablanici pod sloganom “Zajedno za Doljanku”. Protest je okupio desetine građana Jablanice i Udruženja iz Fojnice, Kruščice, Konjica, Sarajeva, Banjaluke i Mostara udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

"Gradnjom MHE trajno bi se uništile istinske prilike za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov, kampiranje u prirodi odnosno razvoj održivog turizma. Ovo područje je veoma privlačno kako za mnogobrojne naučnike (botaničare, geologe, zoologe, šumarske inžinjere), tako i za planinare, bicikliste i ostale ljubitelje prirode. Imamo prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja MHE", objasnio je Dženan Šašić u ime grupe građana Jablanice koji protestuju.

Oni ističu da se gradnjom hidroelektrana eksploatiše prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet.

"Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a većina rijeka na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogata je pitkom vodom. Pravo na pristup vodi daje se privatnim investitorima za proizvodnju električneenergije a sa druge strane uskraćuje pristup lokalnim zajednicama koje su tu i nastale upravo zbog dostupnosti vode. Privatni interes se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete na strani prirode i stanovništva lokalnih zajednica", istakao je Anes Podić iz Eko-Akcije Sarajevo.

Razlozi zbog kojih se mještani protive gradnji MHE na rijeci Doljanki su: uništavanje jedine preostale tekuće rijeke kroz grad Jablanicu; uništavanje jedinstvenog ekosistema predviđenog zaštićenog područja Čvrsnice i Prenja; uništavanje rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice (Salmo marmoratus); uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi buduće generacije trebale koristiti za održivi turizam.

"Pojedinac od javnog dobra koje pripada svim građanima i građankama pravi vlastiti profit uz katastrofalne posljedice po ekosistem i lokalnu zajednicu. Ne želimo vodu u cijevima, želimovodu u prirodnom koritu", istakli su okupljeni mještani.

Predstavnica grupe građana Jablanice Naza Spahić istakla je da je u toku formiranje „Udruženja za Doljanku“: "Ovo udruženje će nastaviti zajedno s vama i ostalim udruženjima da se bori za očuvanje ovog prirodnog bisera, kako javnim tako i pravnim akcijama te nastojati probuditi svijest građana da je pravo na vodu pravo svih nas i da ćemo se boriti za očuvanje rijeke Doljanke i svih rijeka na području Općine Jablanica. Građani i građanke Općine Jablanica ne dozvolite da ovo bude okidač za rijeke Draganjku, Bijelu, Šanicu i ostale", poručila je danas Naza Spahić.

Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 kilometara sa padom od oko 400 m. Pravi je prirodni biser smješten na području planina Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka.Teče kroz krečnjački kanjon koji je stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke "glavatica" i mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

O projektu izgradnje malih hidroelektrana na ovoj rijeci niko od mještana nije bio obaviješten. Nakon što su saznali tu informaciju, stanovnici ovog područja organizovali su peticiju protiv projekta MHE koju je potpisalo čak 95 odsto mještana sela kroz koje rijeka protiče.

Inače, radi se o projektu proslavljenog bh. košarkaša Mirze Teletovića, koji je u cilju realizacije ovog projekta osnovao firmu Eko Vat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti