Bivši direktor GIKIL-a pobjegao iz BiH

26.12.2018. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
Bivši direktor GIKIL-a pobjegao iz BiH

On je bez problema izašao iz naše zemlje jer mu je Općinski sud u Lukavcu ranije ukinuo mjere zabrane.

Debasish Ganguly, bivši direktor Global ispat koksne industrije Lukavac, protiv kojeg Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu zbog krivičnog djela onečišćenje okoliša, više nije dostupan pravosudnim organima naše zemlje. Napustio je BiH nekoliko dana prije nego što je iz GIKIL-a saopćeno da je Nadzorni odbor smijenio Gangulyja i imenovao novu upravu.

Ganguly je razriješen dužnosti, jer je doveo kompaniju pred gašenje zbog nepoduzimanja adekvatnih i ubrzanih mjera na otklanjanju ekoloških propusta. On je bez problema izašao iz naše zemlje jer mu je Općinski sud u Lukavcu ranije ukinuo mjere zabrane.

"Kad je ponovo izabran za generalnog direktora, a to je bilo prije dva mjeseca, i kad je dobio ponovo od policije, kao stranac, privremeno boravište, to je za sud bio dovoljan argument da ne treba da traju više mjere zabrane", objašnjava Enes Halilović, predsjednik Općinskog suda Lukavac za FTV.

Tako je sud odbio žalbu Tužilaštva Tuzlanskog kantona. "Isticali smo da se radi o stranom državljaninu, koji ima putnu ispravu druge države, da postoji relana opsanost od bjekstva, da se radi o firmi koja je većinski vlasnik GIKIL-a, koja ima i druge firme u regionu i da realno postoji mogućnost da osumnjičeni u ovoj fazi pobjegne", navodi za FTV Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a

Da Gangulyjeva ekspresna smjena i odlazak iz BiH nisu slučajni, potvrđuje i podatak da će protiv njega uskoro biti podignuta optužnica. "Uz samu opužnicu ćemo staviti i zahtjev, odnosno prijedlog sudu da se izda međunarodna potjernica za tada optuženim Debasishem Ganguliyjem. Optužnica će biti podignuta protiv Debasisha Ganguliya, kao generalnog direktora, i protiv pravnog lica GIKIL za krivično djelo onečišćenje okoliša", ističe Arnautović.

Bez obzira na to, malo je vjerovatno da će se Ganguly pojaviti na bosanskohercegovačkom sudu. "Po zakonu se može raspisati potjernica, ali ako je on državljanin Indije ili Velike Britanije, njegov dolazak ili njegovo privođenje po nekoj eventualnoj potjernici je vrlo vrlo teška stvar", smatra Rifat Konjić, advokat osumnjičenog.U lukavačkom sudu ne osjećaju odgovornost ukoliko Ganguly nikada ne bude odgovarao za krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Zanemarili su i činjenicu da je ranije Ganguly na identičan način izbjegao krivični proces koji je protiv njega vođen u Srbiji, objavila je FTV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti