Bjelašnica: U toku obuka zaposlenih u Federalnom zavodu za zapošljavanje i kantonalnim službama

14.02.2008. 10:31 / Izvor: Fena
Bjelašnica: U toku obuka zaposlenih u Federalnom zavodu za zapošljavanje i kantonalnim službama

U Hotelu "Maršal" na Bjelašnici u toku je obuka zaposlenih u Federalnom zavodu za zapošljavanje i kantonalnim službama, a koja se realizira u sklopu projekta "Centar za osposobljavanje stručnih radnika za razvoj i implementaciju programa aktivne politike zapošljavanja".

Cilj ove obuke, čiji je pokretač Federalni zavod za zapošljavanje, jeste podići opći nivo osposobljenosti stručnih radnika u biroima za zapošljavanje da bi se uključili u razvoj i implementaciju novih programa za nezaposlene osobe u okviru aktivne politike zapošljavanja u FBiH.

U dvije prethodne sedmice obuku je završilo oko 100 osoba, dok će u naredne dvije edukaciju završiti njih još 150, od kojih će, kako je rekao jučer na konferenciji za novinare rukovodilac Sektora za zapošljavanje Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić, biti izabrano 35 do 40 trenera i oni će osim s nezaposlenima sarađivati i s poslodavcima.

Korjenić je dodao i to da će zbog interesantnijeg pristupa ovoj edukaciji obuka iduće sedmice, najvjerovatnije, biti nastavljena na nekom drugom lokalitetu, van Sarajeva.

Novi projekti aktivne politike zapošljavanja, prema njegovim riječima, treba da obuhvate: mlade osobe, povratnike i raseljene osobe, dugotrajno nezaposlene osobe, samohrane majke, osobe s invaliditetom, kao i osobe koje predstavljaju višak radne snage.

Pomoćnica federalnog ministra rada i socijalne politike Džana Kadribegović ovom je prilikom govorila i o Programu reregistracije nezaposlenih u FBiH, odnosno ponovne registracije nezaposlenih.

Kako je kazala, reregistracija, prema odluci Vlade FBiH, treba biti okončana do 31. decembra, s ciljem da se uistinu vidi koje se osobe u FBiH zaista na evidencijama službi za zapošljavanje zbog nezaposlenosti, a koje su tu zbog raznih privilegija ili osiguranja.

Reregistracija nezaposlenih treba da bude izvršena u skladu sa standardima Međunarodne organizacije rada, jer je u FBiH evidentan nesrazmjer registrirane nezaposlenosti.

Kadribegović je istaknula da će inspekcija rada do marta obići sve kantonalne službe za zapošljavanje, dodavši da su te službe dužne uspostaviti evidencije u skladu s pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja i to o: nezaposlenim osobama, osobama koje traže posao, a nemaju status zaposlene osobe i korisnicima prava po osnovu nezaposlenosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti