Bjelica povodom gradnje MHE u MZ Кaljina: Prioritet zdrava i netaknuta priroda

13.11.2019. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Bjelica povodom gradnje MHE u MZ Кaljina: Prioritet zdrava i netaknuta priroda

Opština Sokolac afirmiše potencijale i radi na privlačenju investitora, a naš najveći adut pored predrede drveta i poljoprivrede je turizam i to upravo zbog zdrave i netaknute prirode

Reagujući na vijest o razgovoru sa predstavnicima Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske koji su posjetili opštinu Sokolac i tom prilikom razgovarali sa predstavnicima naše opštine o mogućnosti izgradnje mini hidroelektrana na području ove lokalne zajednice od 300 kw u mjesnoj zajednici Кaljina, udruženje sportskih ribolovaca ‘Bioštica’ je na sastanku Upravnog odbora izrazila protivljenje gradnji, a potom i najavila proteste za petak 15. novembra.

Tim povodom, se oglasio i Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica:

„Prije svega želim da naglasim da poštujem pravo građana da izraze svoje nezadovoljstvo i svoje primjedbe, na svaki mogući zakonom dozvoljen način, a mirni protest je jedan od tih načina. Žao mi je samo što predstavnici USR “Bioštica” nisu došli u moj kabinet da dobiju detaljne informacije i da razovaramo o njihovim prijedlozima, razmišljanjima i problemima. Iako dobro znaju da su im moja vrata uvijek bila a i sada su širom otvorena ovaj put su odlučili da nezadovoljstvo izraze protestom, a da nismo iscrpili ostale forme ispoljavanja nezadovoljstva i potrage za rješenjima.

Moram da podsjetim na neke primjere sličnih razgovora sa ljudima koji su imali u planu da grade mini-hidroelektrana na području naše opštine.

Prije pet godina sam ugostio predstavnika Londonske firme, a vijest na SRNI tada je bila: Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica primio je danas, 14.3.2014. Pismo namjere od predstavnika firme „Hidro power energi development“ iz Londona, Branislava Santrača, sa kojim je razgovarao o mogućnostima izgradnje mini-hidroelektrana u ovoj lokalnoj zajednici.“

– Ovde smo došli da utvrdimo da li je moguće praviti male hidroelektrane do 250 kilovata na rijeci Bioštici i na drugim lokalitetima na području opštine. Uspeli smo da potpišemo Pismo namere, koje pokazuje kakve su naše namere i govori o onome što treba da se radi, rekao je tada Santrač.

Prema njegovim riječima slične dokumente predstavnici ove firme potpisali su već sa dvije opštine na području sarajevsko-romanijske regije, tako da se u „Hidro pover energi“ nadaju da će i ovaj put dobiti podršku lokalnog parlamenta, odgovarajućih službi i ostalih struktura bitnih za provođenje tog programa. Prva faza u realizaciji ovog projekta podrazumijeva ispitivanje potencijala na rijekama na području Sokoca, a druga izgradnju mini-elektrana jačine 250 kilovata.

– Mi zaista ne želimo da traćimo ni naše, ni vreme lokalne samouprave. Postupak je sledeći; posle potpisivanja Pisma namera, bi trebalo da usledi potpisivanje sporazuma na osnovu koga mi vršimo ispitivanje na terenu i ukoliko dođemo do potrebnih činjenica, ulazimo u tehno-ekonomsku analizu i ostale aktivnosti. Ako bi imali odgovarajuće podatke i raspoloženje u lokalnoj samopuoravi, mi bi već za nekoliko meseci mogli da počnemo sa jednom ili dve male-hidro-elektrane, istakao je predstavnik firme „ Hidro pover energi development“ iz Londona. Već sa izgradnjom prve mini-elektrane na Bioštici, korist koju bi građani opštine Sokolac imali je stabilna cijena električne energije koju koriste crpne pumpe na Vrelu Bioštice, a time i same cijene vode sa ovog vodozahvata koju koristi gradsko naselje Sokolac i devet okolnih sela. Potsjetimo da domaćinstva u Sokocu jedan metar kubni vode danas plaćaju 0,88 КM bez pratećih elemenata koji ulaze u cijenovnik, (cijena kanalizacije,odvoda otpadnih voda, PDV itd.)”

„Tri godine kasnije 17.3.2017. imao sam sastanak sa predstavnicima ambasade Slovačke i slovačkim privrednikom Danijelom Dobrotom, koji su tada predstavili svoje planove i ideje o izgradnji hidrocentrale.“

“Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je danas sa zamjenikom ambasadora Slovačke u BiH Viktorom Boreckim i direktorom slovačke firme „Кredo invest“ Danijelom Dobrotom, o mogućnostima izgradnje hidrocentrale na području ove opštine, projektu vrijednom 2,5 miliona evra.

Dobrota je nakon sastanka rekao da je izabrana lokacija za izgradnju hidrocentrale na rijeci Bioštici, na području rubnog sela Кruševci, u blizini administrativne linije između opština Sokolac i Olovo, u Federaciji BiH.

„Pokrenuta je procedura za dobijanje koncesije od resornog ministarstva i, ukoliko sve bude išlo po planu, u ljeto 2019. godine na tom području će biti otvorena hirdocentrala“, najavio je Dobrota.

On je izrazio uvjerenje da će dozvolu za koncesiju dobiti za dva do tri mjeseca, a građevinsku dozvolu u narednih osam do devet mjeseci. U prvoj fazi izgradnje, slovačka firma planira da angažuje lokalne firme i određeni broj radnika sa područja opštine Sokolac. Prema njegovim riječima, firma „Кredo invest“ ima dobar tim za projektovanje i puno stručnjaka za gradnju hidrocentrale iz Češke, Slovačke, Austrije i Njamačke. Zamjenik ambasadora Slovačke u BiH Viktor Borecki napomenuo je da saradnja Slovačke sa opštinom Sokolac traje nekoliko godina.

„Obezbijedili smo pomoć za osnovnu školu i obdanište, ne tako veliku, ali želimo da gradimo bliske i aktivne odnose sa ovom i svim drugim opštinama u Republici Srpskoj i BiH“, rekao je Borecki.”

„Dakle resorna ministarstva odlučuju o tome ko će kada i kako dobiti koncesiju za izgradnju i eksploataciju, a sami investitori je li im ta lokacija zadovoljavajuća i je li isplativo. Vidimo da su ranije po ovom pitanju zainteresovane strane odustajale od gradnje, ili im Vlada nije davala saglasnost.

Postojanje protivljenja od strane jednog udruženja koje se bavi ekologijom i zaštitom životne stredine te sportskim ribolovom kao što je to USR “Bioštica” svakako mora biti uzeto u razmatranje pri odluci o davanju koncesija. Svjedoci smo protesta na Staroj planini zbog uništavanja rijeka u Srbiji, i mi smo odlučni da se to ne dogodi sa našim rijekama i našom prirodom.

Opština Sokolac afirmiše potencijale i radi na privlačenju investitora, a naš najveći adut pored predrede drveta i poljoprivrede je turizam i to upravo zbog zdrave i netaknute prirode.“

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti