Blagajske plantaže privlače turiste iz cijelog svijeta

23.12.2019. 11:43 / Izvor: Akta.ba

Kompanija "Jaffa Komerc" je otvorila svoje plantaže za sve ljubitelje prirode i prirodnog, pa je agroturizam postao sastavni dio njihovog dnevnog posla.

Nedim Badžak je mladi poduzetnik i poljoprivrednik iz Blagaja. Kaže da su njegov brat i on odrasli u poljoprivredi, s obzirom na to da su kompaniju "Jaffa Komerc", čiji je danas direktor, pokrenuli njegovi roditelji prije više od tri decenije, navode iz Sweden/USAID Farma II projekta.

"Blagaj i okolina su oduvijek važili za poljoprivrednu regiju. Ljudi su ovdje obrađivali zemlju i živjeli od toga. Mi se primarno bavimo proizvodnjom ranog povrća, mediteranskog voća, te radimo distribuciju za domaće i inostrane kupce. S vremenom smo razvili i veliku grupaciju kooperanata. Ja sam, u međuvremenu, završio Agromediteranski-poljoprivredni fakultet, kako bih znanja iz prakse nadopunio teorijskim. Izuzetno je važno pratiti savremene prakse u poljoprivredi, zbog čega i danas učim. Upisao sam doktorske studije, jer želim dati svoj doprinos prenosu znanja na nove generacije i podijeliti svoje iskustvo", pojašnjava Nedim.

Kompanija "Jaffa Komerc" je otvorila svoje plantaže za sve ljubitelje prirode i prirodnog, pa je agroturizam postao sastavni dio njihovog dnevnog posla. 

"Jaffa plantaža je otvorena za sve ljubitelje prirode, koji žele da vidite i dožive nešto drugačije. Organizujemo ture vozićem kroz plantažu koje podrazumijevaju vodiča, berbu i degustaciju plodova. Onda imate degustaciju domaćih proizvoda napravljenih po tradicionalnoj recepturi upravo od naših plodova u saradnji s Udruženjem žena “Most” Jablanica. Tako želimo zajednici i našem društvu pružiti ruku saradnje, te učiniti našu firmu mjestom učenja i odmora", dodaje Badžak.

Plantaža je certificirana 'Global GAP' certifikatom koji omogućava međunarodni izvoz. U saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom kroz koju su dobili stručnu tehničku podršku u razvoju, ali i pomoć pri nabavci opreme neophodne za pripremu svježeg voća za tržište, a u saradnji sa Projektom su imali priliku svoje proizvode predstaviti i na Sarajevo Holiday Marketu.

Plantažu je moguće obići i sa biciklima sa stazom od oko četiri kilometra.

"Dolaze nam turisti iz cijelog svijeta, te vjerujem da se može napraviti iskorak kada je u pitanju agroturizam u BiH. Ostajemo otvoreni i pozivamo vas, navratite u Blagaj", zaključuje Badžak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti