Blagovčanin: Vlasti zanemaruju opšti državni i interes građana BIH

03.06.2014. 08:52 / Izvor: Fena
Blagovčanin: Vlasti zanemaruju opšti državni i interes građana BIH

Izvršni direktor Transparency Internationala BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin smatra da je neispunjavanje obaveza, koje je za BiH utvrdio MONEYVAL, još jedan dokaz neozbiljnosti bh. vlasti.

Izvršni direktor Transparency Internationala BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin smatra da je neispunjavanje obaveza, koje je za BiH utvrdio Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL), još jedan dokaz neozbiljnosti bh. vlasti.

"Ovo je, zapravo, još jedan dokaz potpune neozbiljnosti i nespremnosti vladajućih političkih partija da izvršavaju međunarodne obaveze koje je BiH preuzela", kazao je Blagovčanin za Agenciju Fena, komentirajući upit u vezi s objavljivanjem Deklaracije o neusklađenosti BiH usljed neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Dodao je da će ovo, prema onome što je saopćeno iz MONEYVAL-a i Vijeća Evrope, imati ozbiljne i značajne posljedice za Bosnu i Hercegovinu, imajući u vidu da će biti dodatno usložnjen platni promet prema našoj zemlji.

"Treba imati u vidu da se sve dešava u situaciji kada Bosni i Hercegovini treba i kada BiH očekuje pomoć, kao potrebu koja je nastala usljed katastrofalnih poplava", upozorava Blagovčanin.  

Mišljenja je da vlasti BiH ponovno potvrđuju "ono što smo i dosad znali - da su njihov prioritet uskostranački interesi, a da pritom zanemaruju ono što se može okarakterisati kao opšti, državni i interes građana BiH".    

Deklaracija, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju MONEYVAL-a koje je održano od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja. U tom periodu BiH je bila u obavezi da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. S obzirom na to da se to nije dogodilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti