Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Blagovčanin: Vlasti zanemaruju opšti državni i interes građana BIH

03.06.2014. 08:52 / Izvor: Fena

Izvršni direktor Transparency Internationala BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin smatra da je neispunjavanje obaveza, koje je za BiH utvrdio Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL), još jedan dokaz neozbiljnosti bh. vlasti.

"Ovo je, zapravo, još jedan dokaz potpune neozbiljnosti i nespremnosti vladajućih političkih partija da izvršavaju međunarodne obaveze koje je BiH preuzela", kazao je Blagovčanin za Agenciju Fena, komentirajući upit u vezi s objavljivanjem Deklaracije o neusklađenosti BiH usljed neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Dodao je da će ovo, prema onome što je saopćeno iz MONEYVAL-a i Vijeća Evrope, imati ozbiljne i značajne posljedice za Bosnu i Hercegovinu, imajući u vidu da će biti dodatno usložnjen platni promet prema našoj zemlji.

"Treba imati u vidu da se sve dešava u situaciji kada Bosni i Hercegovini treba i kada BiH očekuje pomoć, kao potrebu koja je nastala usljed katastrofalnih poplava", upozorava Blagovčanin.  

Mišljenja je da vlasti BiH ponovno potvrđuju "ono što smo i dosad znali - da su njihov prioritet uskostranački interesi, a da pritom zanemaruju ono što se može okarakterisati kao opšti, državni i interes građana BiH".    

Deklaracija, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju MONEYVAL-a koje je održano od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja. U tom periodu BiH je bila u obavezi da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. S obzirom na to da se to nije dogodilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti