Blažević: Posjeta Ashton pokazuje da EU nije digla ruke od BiH

15.03.2014. 10:22 / Izvor: Fena
Blažević: Posjeta Ashton pokazuje da EU nije digla ruke od BiH

Posjeta visoke povjerenice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton BiH ove sedmice u prvom redu pokazuje da EU nije digla ruke od Bosne i Hercegovine premda se takav dojam mogao steći nakon "propalih" pregovora

Posjeta visoke povjerenice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton BiH ove sedmice u prvom redu pokazuje da EU nije digla ruke od Bosne i Hercegovine premda se takav dojam mogao steći nakon "propalih" pregovora koje je vodio povjerenik EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Fuele, ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fena izvršni direktor Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Josip Blažević.

"Kažem pod navodnicima "propalih" jer smatram da pregovori čelnika vodećih bosanskohercegovačkih stranaka nisu bili u potpunosti neuspješni jer su iznjedrili šest usuglašenih principa potpisanih 1. listopada prošle godine u Bruxellesu. Principi mogu biti odlična osnova za nastavak razgovora zato što predstavljaju minimalni zajednički nazivnik svih zainteresiranih strana, pa ne treba olako odustati od njih", smatra Blažević.

Po njegovoj ocjeni, recentnim dramatičnim događanjima u Bosni i Hercegovini i Ukrajini, pa i šire, Evropska je unija ostala zatečena. To je vjerojatno razlog nastavka i intenziviranja njezinog angažmana na provođenju reformskih procesa u BiH radi stabiliziranja situacije na pragu EU, što je nagoviješteno i u nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta.

"Dolazak Catherine Ashton može se sagledati i u kontekstu potrebe EU da se pitanje stabilizacije Bosne i Hercegovine izdigne na najvišu moguću razinu jer su dosadašnji napori pokazali kako domaći političari pregovore na nižoj razini ne doživljavaju ozbiljno. Pri tome jedna posjeta Ashton neće značiti ništa ako bavljenje Bosnom i Hercegovinom ne postane sustavno, što podrazumijeva i daljnje posjete i razgovore o suštinskim i spornim pitanjima s predstavnicima političkog i civilnog društva", kaže Blažević.

Po svemu sudeći, smatra on, EU je spremna ponuditi Bosni i Hercegovini novi pristup evropskim integracijama, posebice u kontekstu inicijative hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ali je pitanje koliko se u ovoj godini može učiniti, s obzirom na činjenicu predstojećih evropskih, ali i općih izbora u BiH.

"Stoga ne treba očekivati neke konkretne mjere i zaključke na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova država EU, koji će biti održan u ponedjeljak. Ovaj sastanak, međutim, zajedno s dosadašnjim i predstojećim sličnim skupovima, treba u punoj mjeri iskoristiti za pripremu nove faze sustavnog rješavanja bosanskohercegovačkih problema, čije se intenziviranje može očekivati po konstituiranju novih tijela vlasti i u EU i u BiH, koja će imati pun mandat i legitimitet. U svakom slučaju, jako je važno da je Bruxelles ponovno usmjerio svoju pozornost na Bosnu i Hercegovinu jače nego u prethodnom razdoblju", zaključio je Blažević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti