BLess Waste: Novi projekat Centra za životnu sredinu u Banjaluci i Britanske ambasade

17.06.2021. 15:03 / Izvor: Akta.ba
BLess Waste: Novi projekat Centra za životnu sredinu u Banjaluci i Britanske ambasade

Projekat "BLess Waste" ima za cilj podići svijest o problemu otpada u životnoj sredini, ali i potaknuti građane na usvajanje navika kojima bi smanjili stvaranje otpada u svojim domaćinstvima.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field, posjetio je danas Centar za životu sredinu u Banjaluci, gdje je najavljen početak novog zajedničkog projekta. Projekat „BLess Waste“ ima za cilj podići svijest o problemu otpada u životnoj sredini, ali i potaknuti građane na usvajanje navika kojima bi smanjili stvaranje otpada u svojim domaćinstvima.

Riječ je o pilot projektu koji će se provoditi u jednom naselju u Banjaluci gdje će biti organizovano selektivno prikupljanje otpada, kao i kompostiranje biootpada iz domaćinstava. Centar za životnu sredinu će organizovati aktivnosti sa građanima i preduzećima u tom naselju u cilju podizanja svijesti o upravljanju otpadom te kako da u svakodnevnom radu smanje nastanak otpada i kako da ga pravilno odvajaju.

Rezultati projekta, analiza, prijedlozi i preporuke biće upućeni Gradskoj upravi Grada Banjaluke i lokalnom komunalnom preduzeću kao prijedlog rješenja za unapređenje sistema upravljanja otpadom u gradu Banjaluci, koji bi bio primjenjiv i u drugim banjalučkim naseljima.

Za Ujedinjeno Kraljevstvo briga o okolišu i borba protiv klimatskih promjena su ključni prioritet. Ujedinjeno Kraljevstvo, u partnerstvu sa Italijom, će u novembru biti domaćin Konferencije zemalja članica UN-a o klimatskim promjenama (COP26) – jednom od najvažnijih momenata vezanih za klimatske promjene od istorijskog sporazuma u Parizu koji je potpisan 2015. godine, a okupljene članice će tražiti rješenja za ubrzano ambicioznije djelovanje ka postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Obnova nakon pandemije COVID-19 treba da ide u pravcu zelenije i prosperitetnije budućnosti, za šta je potrebna saradnja vlasti, civilnog društva i poslovnog sektora na svim nivoima vlasti, jer samo tako se svi zajedno možemo boriti sa ovim problemom. Zato nam je iznimno drago što možemo podržati ovaj projekat u Banjaluci koji spaja civilno društvo i javnu upravu u ostvarenju cilja zaštite okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti