Blicnet se fokusira na razvoj 'Over the top' usluga

28.08.2015. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Blicnet se fokusira na razvoj 'Over the top' usluga

Za Blicnet 2015. godina, unatoč svim izazovima, bila je uspješna, a najviše se investiralo u kablovsku mrežu, povećanje brzine internet veze, otvaranje novih prodajnih mjesta, usavršavanje servisa digitalne televizije, uvođenje u ponudu vrhunskih modela mobilnih telefona, kazao je Bohorč.

Kompanija Blicnet nastavila je i u 2015. godini bilježiti pozitivan trend poslovanja unatoč generalno lošoj ekonomskoj situaciji u BiH, raznim administrativnim ograničenjima i ostalim preprekama, a ovu godinu karakterisale su investicije s ciljem podizanja kvaliteta usluga, ali i širenja njihove dostupnosti, izjavio je za Poslovni portal Akta.ba direktor Blicneta Igor Bohorč.

Naveo je da se najviše investiralo u kablovsku mrežu, povećanje brzine internet veze u osnovnim i drugim paketima, otvaranje novih prodajnih mjesta, usavršavanje servisa digitalne televizije, proširivanje ponude sa vrhunskim modelima mobilnih telefona i drugim uređajima.

Na pitanje može li otkriti nešto više o planu razvoja novih usluga u narednom periodu, Bohorč je izjavio da će se Blicnet u budućnosti fokusirati na razvoj "Over the top" usluga, kao što je usluga TViN.

"Ovaj savremeni servis omogućava gledanje televizijskih kanala na računarima, tabletima i telefonima, a s obzirom na to da je pred nama početak nove školske odnosno akademske godine, spremamo i posebne ponude prilikom korištenja naših usluga i kupovine uređaja", pojasnio je direktor Blicneta.

Dodao je da Blicnet nudi četiri osnovne usluge u ponudi: digitalnu televiziju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.

Treba pratiti evropske trendove

Kao najveće izazove sa kojima se suočava Blicnet, Bohorč je potcrtao da regulacija telekomunikacionog tržišta ne prati evropske trendove i prakse, što svakako usporava razvoj i ograničava poslovanje.

"Veoma često smo u situaciji da baš mi iniciramo i tražimo bolje uslove za sve korisnike telekomunikacionih usluga, ali promjene regulative u BiH nažalost zahtijevaju puno vremena i rada", kazao je direktor Blicneta.

Ocijenio je da segment telekomunikacija u BiH ima još dodatnog prostora za proširenje, posebno, kako je rekao, za operatera koji nudi kvalitetne usluge i servise.

"Trenutno se odvija faza konsolidacije tržišta, pa vjerujem da će u budućnosti u BiH biti od tri do pet ozbiljnih TK operatera", dodao je Bohorč.

Rast interesa za uslugama

Kazao je da je Blicnet, osim u Banjaluci i još nekoliko gradova u RS, prisutan i u FBiH u Sarajevu, Goraždu, Sankom Mostu, Cazinu, itd.

"Generalno, interesovanje za naše usluge raste, te nam je zapravo cijela teritorija BiH interesantna za pružanje usluga, a vidjećemo šta budućnost donosi", naveo je Bohorč.

Spomenuo je da Blicnet trenutno ima više od 120 zaposlenih radnika i da u skladu sa razvojem kompanije zapošljava nove ljude, te da redovno angažira i druge firme da obavljaju određene poslove za svoje potrebe.

Bohorč je kazao da Blicnet sarađuje sa telekom operaterima u BiH na različitim nivoima, a u inostranstvu, kroz matičnu kuću Telekom Slovenije, sarađuje sa vodećim kompanijama iz oblasti tehnologija.

Jedini telekom operater koji je oficijelni zastupnik kompanije Apple

Direktor Blicneta rekao je da je pametni telefon iPhone moguće dobiti u Blicnetu.

"Jedini smo telekom operater koji je oficijelni zastupnik kompanije Apple za iPhone telefone na tržištu Bosne i Hercegovine, tako da se najnoviji modeli telefona nakon pojavljivanja u svijetu mogu potom naći i kod nas u ponudi", kazao je Bohorč.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti