Bliži se odluka o Investiciono-kreditnoj agenciji BiH

27.03.2017. 08:21 / Izvor: Federalna.ba
Bliži se odluka o Investiciono-kreditnoj agenciji BiH

Višemjesečne istraga parlamentarne komisije se okončava, a o svemu će, kako je najavljeno, obavijestiti Vijeće ministara.

Hoće li uskoro biti odblokiran rad Investiciono-kreditne agencije BiH, koja bi inače trebala da bude najbitniji instrument ekonomske i trgovinske politike jedne zemlje, neophodan posebno izvoznicima. Parlamentarci insistiraju na otklanjanju zakonskih manjkavosti i odgovornosti države i entiteta kao njenih osnivača. Podsjećamo, zbog gubitka od 90 miliona eura, mnogi su predviđali gašenje ove agencije.

Višemjesečna istraga državnih parlamentaraca o trogodišnjoj dubiozi Investiciono-kreditne agencije BiH, zbog čega im je blokiran račun, a time i rad u punom kapacitetu, uskoro će biti okončana. Generalna direktorica IGA-e Lamija Kozarić-Rahman informirala je parlamentarce da je u završnoj fazi zaključivanje ugovora o reprogramu obaveza Fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente. Kako se radi o firmi za čijih je nekoliko kredita IGA bila garant, uvjeravanja su da bi njihovim novim ugovorom sklopljenim s ino-povjeriocima konačno bila okončana finansijska dubioza Agencije.

“Ukoliko se usvoji plan o finansijskom i operativnom restrukturiranju UNIS-a i on počne raditi i otplaćivati kredit prema dogovorenom reprogramu, prestat će obaveza IGA-e za plaćanje tih garancija”, naglasila je Kozarić-Rahman.

Time će biti i odblokiran rad agencije koja bi trebalo da je najbitniji instrument ekonomske i trgovinske politike jedne zemlje neophodan, prije svega, izvoznicima. Slažu se zato parlamentarci da nam je IGA nužna, ali je nužno i otklanjanje zakonskih nedostataka, te odgovornosti njenih osnivača, države i entiteta.

„Ti osnivači su zbog silnih problema digli ruke od ove agencije. Trebamo zakon koji će jasno definirati odnose u agenciji, i osnivače i tijela uprave i nadzora koji neće dizati ruke od Agencije nego voditi računa o njenom radu”, poručio je Predrag Kožul (HDZ BiH), predsjednik Istražne komisije Parlamenta BiH o IGA.

„Nema države na svijetu koja nema jednu takvu agenciju. Njen zadatak je da promoviše izvoz i proizvodnju u državi”, istaknuo je Mirsad Isaković (SBB), član Istražne komisije Parlamenta BiH o IGA.

Naravno, pri tom treba onemogućiti sve eventualne zloupotrebe. Zato još jednom upozoravaju da zbog nagomilanog duga Fabrike cijevi, koji oni sada istražuju, država i njeni privrednici trpe ogromnu štetu.

„Ko je toliko gledao kroz prste fabrici cijevi u Derventi da nastanu tolike obaveze i da prevare državu BiH te stvore sliku o nama kao lošem prostoru za poslovanje? Ima tu osnova i da se ovdje uključe i istražni organi”, zaključio je Nenad Lalić (SDS), član Istražne komisije Parlamenta BiH o IGA.

Višemjesečne istraga parlamentarne komisije se okončava, a o svemu će, kako je najavljeno, obavijestiti Vijeće ministara, Parlamentarnu skupštinu te vlade Federacije BiH i RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti