BNT Tvornica mašina i hidraulike ipak ne ide u stečaj

06.01.2012. 15:35 / Izvor: eKapija.ba
BNT Tvornica mašina i hidraulike ipak ne ide u stečaj

Vlada FBiH je dala saglasnost na akt Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kojim se na zahtjev Općinskog suda u Travniku uskraćuje prethodna saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom BNT "Tvornica mašina i hidraulike" d.d. Novi Travnik, po prijedlogu predlagača.

U obrazloženju ovakve odluke navodi se da je Zakonom o stečajnom postupku propisano da je za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom koji proizvodi naoružanje i vojnu opremu potrebna prethodna saglasnost federalnog ministra energije, rudarstva i industrije. Nadalje, propisano je da, ukoliko federalni ministar ne uskrati svoju saglasnost za otvaranje stečajnog postupka u roku od 30 dana od dana dobijanja obavještenja stečajnog sudije o pokretanju prethodnog postupka, smatra se da je saglasnost data.

Rok za dostavu saglasnosti za uskraćivanje otvaranja stečajnog postupka ističe 15.1.2012. godine., te je stoga Vlada FBiH dala ovakvu saglasnost. Također, propisano je da u slučaju kada ministar ne da svoju saglasnost, za obaveze stečajnog dužnika solidarno odgovara Federacija BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Inače, resorno ministarstvo ne raspolaže podacima o ukupnom iznosu dugovanja privrednih društava iz oblasti namjenske industrije po osnovu kojih su podneseni ili bi mogli biti podneseni prijedlozi za pokretanje stečajnog postupka. Predmetna dugovanja najvećim dijelom odnose se na ona po osnovu neisplaćenih plata i doprinosa za zaposlenike, s tim da je ova dugovanja potrebno umanjiti za značajan iznos sredstava koja su ovim društvima, za tu namjenu, raspoređena iz budžeta Federacije, kao i iz pasivnog podbilansa.

Budući da je ukupan iznos predmetnih dugovanja nepoznat i da se ovaj iznos svakim danom uvećava, nije moguće unaprijed utvrditi ukupan iznos obaveza za koje bi Federacija u narednom periodu mogla preuzeti solidarnu odgovornost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti