Bo: Odnosi između BiH i NR Kine zabilježili veliki napredak

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bo: Odnosi između BiH i NR Kine zabilježili veliki napredak

21.09.2018. 08:10 / Izvor: Fena

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo upriličila je sinoć u Sarajevu prijem povodom obilježavanja 69. godišnjice osnivanja te zemlje, na kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada.

Bo je, govoreći o saradnji NR Kine i BiH, naglasila da su u proteklih 12 mjeseci odnosi između dviju država zabilježili veliki napredak, a da je najznačajniji događaj bio stupanje na snagu Sporazuma o međusobnom ukidanju viza koji je, kako je rekla, dao vjetar u leđa turističkoj saradnji.

"U prvoj polovini ove godine Kina je postala peta zemlja po broju turista iz BiH, poslije Hrvatske, Srbije, Turske i Slovenije. Uz to, taj sporazum je pospješio i razmjenu ljudi iz poslovnog svijeta, čime se probudio interes kineskih malih i srednjih preduzeća za ulaganje u BiH", rekla je Bo u obraćanju na prijemu.

Naglasila je da napreduje i saradnja dviju država u oblasti energetike i izgradnje puteva te podsjetila na aktivnu saradnju u vezi s Blokom 7 Termoelektrane u Tuzli.

"Uvjereni smo da će taj projekt u što skorijem roku početi s gradnjom", istaknula je ambasadorica NR Kine u BiH.

Navela je da su dvije države zaključile Ugovor o poljoprivrednoj saradnji i o zdravlju životinja čime su ispunjene dodatne pretpostavke za izvoz bh. poljoprivrednih proizvoda u NR Kinu.

Najavila je da će se NR Kina razvijati s otvorenim vratima, osiguravajući sebi kvalitetniji ekonomski razvoj, a svjetskom razvoju više prilika. Izrazila je nadu da će to otvoriti širi prostor za odnose između BiH i NR Kine.  

Izrazila je zadovoljstvo zbog ekonomskog razvoja BiH i napretka na putu ka Evropskoj uniji.

"Vjerujem da će BiH održati stabilnost i poslije izbora", poručila je Bo.

Potcrtala je da NR Kina ovu godinu obilježava kao 40. godišnjicu reformi i otvaranja. Kazala je da prije 40 godina nisu imali ni metra autoputa, a da danas imaju 136.000 kilometara, da je ukupna kilometraža pruge brzog voza 25.000 kilometara što je 60 posto cjelokupne svjetske kilometraže.

U proteklih 40 godina više od 700 miliona Kineza je izbavljeno iz siromaštva, što je više od 70 posto ukupnog rezultata na svjetskom nivou u tom periodu.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti