Bolje stanje u malinarstvu, moguća otkupna cijena veća od tri KM

09.07.2020. 08:02 / Izvor: SRNA
Bolje stanje u malinarstvu, moguća otkupna cijena veća od tri KM

Pašalić je izrazio nadu da će ovogodišnja otkupna cijena maline od tri i više KM biti prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače i da oni sa tom cijenom mogu da se uklope na tržištu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se u RS-u popravlja stanje u sektoru malinarstva i očekuje da će otkupna cijena tog voća u ovoj godini biti veća od tri KM po kilogramu.

Nakon što je sa ministrom finansija Zorom Vidović i načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem posjetio poljoprivrednika Dragišu Kneževića iz Ilićana kod Srpca, Pašalić je izjavio novinarima da se u posljednje dvije-tri godine stanje u malinarstvu u RS-u popravlja kada je riječ o cijeni ovog voća, u odnosu na ranije, kada je cijena maline sa 3,6 KM pala na 1,6 KM.

Pašalić je izrazio nadu da će ovogodišnja otkupna cijena maline od tri i više KM biti prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače i da oni sa tom cijenom mogu da se uklope na tržištu.

On je rekao da Republika Srpska proizvodi šest puta više maline nego što su njene potrebe i da se ostatak izvozi, u većim količinama.

Pašalić je rekao da svi proizvođači maline mogu da računaju na podršku resornog ministarstva za kapitalne investicije, opremu, mehanizaciju i podizanje novog zasada.

Poljoprivrednik Dragiša Knežević, koji se petu godinu bavi malinarstvom i ima zasađena dva hektara maline, očekuje da će ovogodišnja otkupna cijena ovog voća premašiti tri KM.

Nakon posjete ovom malinjaku, ministri Pašalić i Vidović sastali su se u Kukuljama kod Srpca sa poljoprivrednicima sa područja ove opštine.

Pašalić je novinarima rekao da je zadovoljan sektorom povrtarstva u Srpcu, te da je sa poljoprivrednicima razgovarao o organizaciji otkupa i daljeg plasmana povrtarskih proizvoda iz ove lokalne zajednice na tržište.

Poljoprivredni proizvođač Radojica Vidović, koji se godinama bavi ratarskom i povrtarskom proizvodnjom, rekao je novinarima da se u ovom selu 60 odsto poljoprivrednika bavi povrtarstvom, ali da su suočeni sa problemom nemogućnosti skladištenja proizvoda.

On je najavio da će ovih dana biti registrovano Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Srbac, koje će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija Republike Srpske raditi na tome da se na ovom području formira otkupni centar poljoprivrednih proizvoda, koji će sa odgovarajućim hladnjačama moći da otkupi sve proizvode i plasira ih na tržište. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti