Bolji uslovi za zdravstvene radnike: Nastavlja se obnova ambulanti porodične medicine u FBiH

23.07.2012. 11:48 / Izvor: eKapija.ba
Bolji uslovi za zdravstvene radnike: Nastavlja se obnova ambulanti porodične medicine u FBiH

U sklopu Projekta jačanja zdravstvenog sektora kojeg finansira Svjetska banka, u Federaciji BiH će u naredna četiri mjeseca biti rekonstruisano 35 ambulanti porodične medicine.

Nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva okončalo tendersku proceduru, za izvođača radova izabrane su kompanije Gromex iz Srebrenika i Uniprojekt iz Zenice sa kojima je prošle sedmice zvanično potpisan ugovor.

Stručni nadzor nad radovima povjeren je projektantskoj kući Vizija iz Sarajeva, a ambulante koje su ušle u program rekonstrukcije i adaptacije nalaze se u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Rok za završetak predviđenih radova je četiri mjeseca, a iz Ministarstva zdravstva najavljuju da će za to vrijeme biti pripremljen tender za nabavku medicinske opreme i namještaja i potpisivanje ugovora sa odabranim dobavljačima

Prema godišnjem programu rada za 2012. godinu,.opremanje ambulanti porodične medicine u FBiH uslijedit će odmah nakon završetka adaptacije objekata.

Obnovu i opremanje ambulanti porodične medicine finansirat će Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), članice Svjetske banke, koja je za Projekat jačanja zdravstvenog sektora u BiH 2011.-2013. osigurala drugi kredit u iznosi od 10 miliona američih dolara.

Šest miliona američkih dolara namijenjeno je Federaciji BiH, Republici Srpskoj četiri miliona, a rok otplate je 20 godina, uključujući 10 godina grace perioda.

Prvi kredit koji je Bosni i Hercegovini dodijeljen za implementaciju Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) u periodu od 2006. do 2011. godine iznosio je 17 miliona američkih dolara. Kredit je obezbijedila Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), a uz sufinansijeri su bili Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), Vlada Federacije BiH i kantonalne vlade.

U tom periodu, u Federaciji BiH je renovirano 335, a opremljeno 376 ambulanti porodične medicine, čime je značajno unaprijeđena dostupnost moderno opremljenim ambulantama u kojima zdravstveni radnici imaju sve preduvjete za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga.

Rekonstrukcija i opremanje ambulanti radi stvaranja boljeg radnog ambijenta i kvalitetnije dijagnostike samo je jedan od ciljeva Projekta jačanja zdravstvenog sektora-dodatno finansiranje. Kreditnim sredstvima finansirat će se i edukacija doktora i sestara kroz dodatnu obuku i specijalizaciju iz porodične medicine, jačanje strateškog menadžmenta rukovodećeg kadra u domovima zdravlja, bolje planiranje zdravstvene politike, te evaluaciju reforme primarne zdravstvene zaštite.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti