Bolji uslovi života građanima opštine Istočni Drvar: Rekonstruisan Dom zdravlja

06.08.2009. 12:58 / Izvor: Fokus
Bolji uslovi života građanima opštine Istočni Drvar: Rekonstruisan Dom zdravlja

Jedna od najmanjih i najmlađih opština u Republici Srpskoj, opština Istočni Drvar, proslavila je Dan opštine. Tim povodom, Đuro Josipović, načelnik opštine Istočni Drvar i Blažo Rašljić, direktor Doma zdravlja, pustili u rad rekonstruisan Dom zdravlja "Dr Dušan Marčeta".

"Nema veće sreće od one kad se nešto gradi i radi, a posebno kada se uspješno završi, kao što je ovaj objekat za čiju je obnovu i rekonstrukciju utrošeno oko 270.000 KM, od čega je Vlada RS iz Razvojnog programa izdvojila 250.000 KM, a 20.000 KM izdvojila je opština Istočni Drvar", rekao je Josipović i dodao da je u opremanje njihove zdravstvene ustanove Fond zdravstvene zaštite RS uložio preko 30.000 KM.

U opštini Istočni Drvar, čije sjedište je u Potocima, danas živi oko dvadesetak porodica ili četvrtina prijeratnih stanovnika.

"U Potocima uvijek ima posla, naročito kad se radi u šumi, sječa i izvoz, a manje je režijskih poslova. Međutim, ovdje bi se moglo raditi mnogo šta kad je u pitanju poljoprivreda. Niti imamo konja za oranje, ni traktora, a ovdje može uspješno da se gaji ječam, raž, krompir", kaže Todor Marčeta.

Za sada u Istočnom Drvaru uspješno radi jedino Šumska uprava "Klekovača - Potoci", koja, prema riječima upravnika, Dragana Lukača, posluje u okviru JPŠ "Srpske Šume" i u kojoj je zaposleno osamdesetak šumskih radnika.

Prema riječima načelnika Josipovića perspektiva opštine jeste u razvoju turizma. U tom smislu planirana je izgradnja uskotračne pruge Srnetica - Šipovo, koja će služiti u turističke svrhe.

"Perspektiva ove male opštine jeste u njenim prirodnim resursima koje treba zaštiti i sačuvati i koje treba približiti čovjeku. Međutim, da bi se dalje razvijala ova opština mora da ima svoju infrastrukturu. Jedina smo opština u RS, a možda i u BiH, da nije povezana ni sa jednom opštinom asfaltnim putem. Zato smo mi preko Vlade RS organizovali i obezbijedili dio novčanih sredstava iz Fonda za razvoj i otpočeli jednu etapu izgradnje puta koji će spajati opštinu Ribnik sa opštinom Istočni Drvar, čime se stvara mogućnost spajanja sa susjednim opštinama Drinićem, Drvarom i Glamočom", kaže Josipović i dodaje da ih uskoro očekuje izgradnja vodovodne mreže u Potocima i Uvoli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti