Bolničke ustanove u KS sada imaju Urgentne centre 24/7

18.07.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Bolničke ustanove u KS sada imaju Urgentne centre 24/7

Radi se o vrlo važnom pitanju, jednom od onih koja u oblasti zdravstva nisu riješena tokom čitavog poslijeratnog perioda.

U cilju poboljšanja uslova za obezbijeđenje kontinuirane zdravstvene zaštite za stanovnike Kantona Sarajevo, Kantonalno ministarstvo zdravstva je pristupilo zakonskom usaglašavanju organizacije rada zdravstvenih ustanova primarnog, sekundarnoga i tercijarnoga nivoa zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, tj. da se uspostavi sistem upućivanja pacijenta, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH (46/10).

S tim u vezi Ministarstvo zdravstva KS je 15.04.2020.g. formiralo Radnu grupu za izradu dokumenta kojim će se usaglasiti organizacija rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS. U ovoj grupi su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dokument je usaglašen i predat Ministarstvu 14.05.2020. a dostavljen navedenim zdravstvenim institucijama 18.05.2020.g. sa rokom od 60 dana za usaglašavanje. Radi se o stručnom dokumentu u čijoj izradi su učestvovale sve institucije u sistemu zdravstva, a koji se oslanja na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i tu nema prostora za javnu raspravu.

Shodno zakonskim odredbama, i ovom dokumentu, novi režim rada je da se prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši u Urgentnoj jedinici Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, svaki dan od 0-24 sata.

Radi se o vrlo važnom pitanju, jednom od onih koja u oblasti zdravstva nisu riješena tokom čitavog poslijeratnog perioda i to je pitanje visoko na listi prioriteta Ministarstva zdravstva KS.

Vlada KS je Ministarstvu odobrila sve tražene resurse koji se odnose na uređenje ovog pitanja, a prije svega zapošljavanje novog neophodnog kadra, obnovu institucija, nabavku opreme i dr. Konkretno, u ovom periodu Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu, npr. Domu zdravlja 73, Općoj bolnici 46, Apotekama 25, Stomatološkom fakultetu 8, itd.

Usaglašavanje ovog dokumenta je počelo u maju 2020. godine, sa rokom od 60 dana, koji je iskorišten za popunjavanje kadrovskih kapaciteta Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš", a shodno iskazanim potrebama za prvi period i finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenoga osiguranja Kantona Sarajevo.

Napominjemo da sadržaj ovog dokumenta pacijenti ne moraju znati, ovaj dokument je ljekarski alat na osnovu kojeg se pacijenti upućuju u odgovarajuće zdravstvene ustanove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti