Bonitetno izvrsne kompanije BEAR područja ostvarile prihod od 2 milijarde KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bonitetno izvrsne kompanije BEAR područja ostvarile prihod od 2 milijarde KM

13.09.2019. 13:00 / Izvor: Akta.ba

Analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH u saradnji s općinama BEAR područja - općine Tešanj, Žepče i Teslić - organizovala je 12. 09. 2019. u Tešnju poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost, posvećen bonitetno izvrsnim kompanijama, kao najznačajnijim akterima razvoja privrede regije u kojoj posluju. Ovo je bila i prilika da se predstave rezultati poslovanja kompanija općina BEAR-a, sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne, od kojih će dio preuzeti i certifikat bonitetne izvrsnosti, te da se aktuelizira priča o razvojnoj inicijativi BEAR i projektu COBEAR.

Prisutne su pozdravili načelnici BEAR Općina: Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, Mato Zovko, načelnik Općine Žepče i Milan Miličević, načelnik Općine Teslić, nakon čega se održao kratki panel o ovoj razvojnoj inicijativi i COBEAR projektu. 

U toku pozdravnog govora i nakon održanog susreta načelnici BEAR općina izjavili su:

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj: “Općina Tešanj je ponosna na uspjehe u ekonomskom razvoju, te sretna što je taj razvoj baziran na uspjehu brojnih kompanija koje svoje poslovanje potvrđuju i certifikatom bonitetne pouzdanosti. Naša saradnja sa općinama u okruženju, naročito Teslić i Žepče, kroz BEAR inicijativu i projekat pokazuje opredijeljenost naših općina da se ekonomski prostor unapređuje i razvija. Tako je bilo, tako će i ostati. Pred nama u lokalnim samoupravama i svim poslovnim subjektima su novi izazovi na koje uspješno možemo odgovoriti većim stečenom profesionalnosti, odgovornosti i saradnje”.

Mato Zovko, načelnik Općine Žepče: ”Sve pohvale za organizaciju poslovnog susreta BEAR područja koji je potvrdio da je networking prilika za međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava i praksi kako među kompanijama tako i između kompanija i predstavnika javnog sektora odnosno izvršne i zakonodavne vlasti. Najveći dio problema sa kojima se susreću poduzetnici dolazi zbog lošeg poslovnog okruženja i nerazumijevanja između onih koji donose odluke i onih koji te odluke moraju provesti, konkretno kompanije.  BISNODE je to prepoznao i zbog toga su ovi susreti od velikogznačaja i za jedne i za druge. Osim toga, prilika je to da prvi ljudi općina doznaju više podataka o bonitetu svojih kompanija i da kroz naredni period pokušavaju pomoći svojim kompanijama da budu još uspješnije. Lijep je osjećaj biti dio priče uspješnih ali je još ljepše kada i sami tome doprinesemo. Moje preporuke i ubuduće bit će za podršku BISNODE poslovnim susretima”.

 

Milan Miličević, načelnik Općine Teslić: “Opština Teslić je imala čast i zadovoljstvo da sa opštinama Tešanj i Žepče bude svrstana u područje poslovne izvrsnosti. U proteklih sedam godina međuopštinska saradnja je uvijek bila na visokom nivou i namjera nam je da se nastavi i ubuduće, posebno ovakvim zajedničkim nastupima, kojima se promoviše pozitivni rezultat privrednih subjekata. Svojim radom i aktivostima koje provodimo Opština Teslić dokazuje svoju opredijeljenost razvoju privrede i stvaranju poslovnog okruženja koje pogoduje razvoju postojećih poslovnih aktivnosti i privlačenju novih investicija”.

Panel je podsjetio na BEAR razvojnu inicijativa, govorilo se o nastanak, rezultatima i daljim pravcima saradnje općina BEAR područja, a učesnici - direktor dr. Ismar Alagić, direktor TRA (Tešanjska razvojna agencija), Draga Mišić, šef odsjeka za LER i EU integracije Opštine Teslić I RAŽ (Razvojna agencija Žepče), direktorica RAŽ- Razvojne agencije Žepče, Branka Janko, predstavili su učesnicima rad razvojnih agencija I odjeljenja te podsjetili na potrebu saradnje sa realnim sektorom I radi što lakšeg pristupa EU fondovima.

Bisnode je predstavio rezultate poslovanja kompanija navedenih općina, sa posebnim osvrtom na učešće bonitetno izvrsnih kompanija ovog područja u privrednom uspjehu i razvoju regije. 

Posebno zadovoljstvo je najaviti i dva Zlatna certifikata bonitetne izvrsnosti,međunarodno priznatu potvrdu izuzetnog kvaliteta poslovanja, koje u BiH može imati samo 3,8% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne godišnje izvještaje. Ovo izuzetno priznanje pripada kompanijama HIFA-OIL d.o.o. Tešanj i JP Rad d.d. Tešanj.

Kompanije iz Tešnja, Teslića, Žepča, Maglaja, Doboja i Doboj Juga koje su preuzele certifikat bonitetne izvrsnosti: iz Maglaja Alu Wood Inžinjering d.o.o.; iz Doboj Juga Euro Metali d.o.o. i EURO ROAL d.o.o.; iz Doboja Rial-Šped d.o.o. i Lipljak-Trade d.o.o.; iz Teslića Formino d.o.o.; iz Žepča Kamin Studio d.o.o., Aer Transport d.o.o., Tonino-Holz d.o.o., Bećirović d.o.o. i HUNES d.o.o. a iz Tešnja Eko-Servis d.o.o., Saračević d.o.o., Euro Oniks d.o.o., ABIAS d.o.o., Hidraulik TIM d.o.o., Centrosolar d.o.o., Ascom d.o.o. i Đonlagić d.o.o.

 

Naravno, pominjemo i kompanije koje su bonitetno izvrsne ali nisu bile u prilici da preuzmu certifikat: Kepić d.o.o. Maglaj, Koža Komerc d.o.o. Tešanj, Štamparija S d.o.o. Tešanj, Najs d.o.o. Tešanj, Hes-Komerc d.o.o. Tešanj, Sinan-Commerc d.o.o. Žepče, Zuteks d.o.o. Jelah i Saša-Trade d.o.o. Doboj.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu vrijednost kompanije a Certifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. Osim što je međunarodno priznat, Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti ističe se po transparentnoj, mjerljivoj metodologiji, koju su razvijali evropski stručnjaci u toku skoro 30 godina postojanja analitičko-bonitetne kuće Bisnode. 

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije za BiH najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a upošljavaju 59% ukupno uposlenih u BiH.

Na BEAR području koje čine Općina Tešanj, Općina Žepče i Opština Teslić boniteno izvrsnih kompanija je 384, što je 36,5% od ukupnog broja aktivnih kompanija prema završnim računima za 2018. predatim agencijama FIA i APIF.

Ove kompanije ostvarile su prihod od 2.076 mld. KM, više od 109 mil. KM i zapošljavaju skoro 14.000 radnika. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti