Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Borba za sarajevski park Hastahana

Struka poručuje da je parku potrebna reorganizacija, ali nikako na način koji ide na štetu građana. Zastupnici koji su podržali ovaj prijedlog, garantuju da će projekat biti u korist građana.

03.08.2019. 10:28 / Izvor: BHRT

Nakon što je Općinsko vijeće Centar izglasalo izmjene Regulacionog plana, kojim je predviđeno da se u sarajevskom parku Hastahana na Marijin Dvoru u jednom dijelu gradi zgrada, građani su ponovo izrazili nezadovoljstvo. Poručuju da ne žele izgradnju zgrade, već sto posto park, da neće odustati od borbe, te da je referendum jedna od opcija.

Struka poručuje da je parku potrebna reorganizacija, ali nikako na način koji ide na štetu građana. Zastupnici koji su podržali ovaj prijedlog, garantuju da će projekat biti u korist građana.

Atraktivna lokacija Hastahane u sarajevskom naselju Marijin Dvor, dugo je predmet rasprava kako bi taj prostor u centru grada trebalo koristiti. Građani odavno poručuju da je lokacija zapuštena, te da žele pravi, zeleni park. Izričito su protiv izglasane odluke, kojom je predviđeno da se u jednom dijelu parka gradi zgrada.

Poručuju da ne odustaju od borbe za stopostotni park, a podržava ih i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, koji podsjećaju da su se građani, u anketi koju su proveli prošle godine, negativno izjasnili o ovom pitanju.

“Temeljem te ankete Asocijacija arhitekata je i formirala svoj stav koji je ostao takav do današnjeg dana, da se na tom prostoru ne bi trebalo graditi u onom obliku, u kome je predloženo. Mi nismo za to da ona lokacija ostane u onom obliku kakva je ona danas. Ona je apsolutno arhitektonski i urbanistički neartikulisana, ali se rješenje koje je predloženo sada ne slaže ni sa željama građana, potrebama, a niti sa nekom prostornom politikom”, ističe predsjednik Asocijacije Dario Kristić.

Odbornik SDP-a Denis Challenger, jedan je od zastupnika koji su glasali protiv ove odluke. Ističe da postoji pravni osnov kojim bi građani poništili izglasano. Pri tome ne isključuje mogućnost referenduma, ali ni inicijativu da se ova odluka stavi van snage.

"Mi želimo stopostotnu javnu i zelenu površinu. Ne dolazi u obzir, što se nas tiče, nikakva zgrada. Ono što mi možemo sada pokrenuti jeste pitanje referenduma i svakako možemo pokrenuti inicijativu da se ovaj Regulacioni plan stavi kompletno van snage. Naravno, to će opet značiti da moramo skupiti većinu u opštinskom vijeću…”, navodi Challenger.

Izmjena i dopuna Regulaciog plana je legalna i legitimna, poručuje načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić. Sporni objekat, kaže, neće biti privatno vlasništvo, a građani od njega mogu imati samo koristi. Ajnadžić pojašnjava kako bi park trebalo da izgleda.

"Dobija se veliki park od 89 procenata, kojeg danas nema, podzemna garaža sa 250 do 300 garažnih mjesta. Dobija se sjedište mjesne zajednice, što je svakako prednost, u odnosu na sadašnje rješenje gdje smo podstanari i, naravno, dobija se umjetnički paviljon… Kada je u pitanju špekulacija i insinuacija da se mimoilazimo sa građanima… Ja ne znam koje građane to zastupaju Challenger i oni koji podržavaju, ali dozvolite da sam i ja razgovarao sa građanima i da postoji, apsolutno, puno veći broj građana koji to podržavaju…”, smatra Ajnadžić.

Zastupnik SDA Velija Katica, koji je glasao u prilog gradnje na Marijin Dvoru, kaže da građani nisu iznijeli dovoljno argumenata protiv odluke o gradnji, te da se ni sami nisu mogli usaglasiti o ovom pitanju. Dodaje da je riječ o, isključivo, državnoj instituciji.

"Nisu dali elemente šta žele, odnosno, šta ne žele u Hastahani. Sve su to bile priče koje imaju, naravno, svoje utemeljenje, ali nikako konkretne zaključke… Savjet mjesne zajednice nije donio odluku kakav je njihov stav o Hastahani. Oni su se podijelili, 3:3 je bilo glasanje, ja sam bio prisutan na toj sjednici, tako da su nam i oni zatvorili vrata, u smislu da nam nisu dali upute građana…”, tvrdi Katica.

U prilog građana, koji ne odustaju od borbe za zelenu površinu, govori i podatak da je glavni grad Bosne i Hercegovine u zimskom periodu izložen velikom zagađenju vazduha. Da li će najavljeni referendum o ovom pitanju biti i održan, neizvjesno je, ali ono što je sigurno je da se borba za Hastahanu nastavlja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti