Boris Nemšić: Ako misle opstati bh. telekom operateri moraju ići ka budućnosti

01.06.2018. 19:17 / Izvor: Akta.ba
Boris Nemšić: Ako misle opstati bh. telekom operateri moraju ići ka budućnosti

Istakao je kako ne treba govoriti da postoji samo tržište BiH, Zapadnog Balkana ili Evrope, jer to je globalan pojam, jer servisi u svim zemljama manje više su isti.

Ovogodišnja Branding konferencija kao glavni cilj imala je otkriti najbolje načine kako preoblikovati brend i adaptirati ga svim promjenama, koje se sve brže dešavaju na lokalnom i globalnom tržištu.

U tu svhu, u goste su pozvali svjetske stručnjake, koji su sa učesnicima konferencije podijeliti svoje najnovije spoznaje.

Svi prisutni su tako imali priliku čuti Borisa Nemšića, kojeg širom svijeta znaju kao "kralja mobilnih telekomunikacija", koji je u rodno Sarajevo donio novosti o promjenama poslovnih ideja usljed uticaja digitalizacije.

U zanimljivom razgovoru 1 na 1, koji je vodila Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kazao je da postoje velike potrebe za razvojem telekomunikacijskog ekosistema jer su očekivanja kupaca velika, zato se u tom smjeru mora mnogo više raditi.

"Brending je jako bitan, jer je brend povjerenje, a teleoperateri u BiH su povjerenje srozali kroz razne oblike a jedan od njih je neuvođenje 4G mreže. U BiH imamo neke zastarjele tarife, koje nikoga ne zanimaju i koje bi trebale biti dio jednog paketa. Jasno je da nemamo vremena ispravljati neke stvari zato treba razmišljati kako dalje napraviti neđto dobro", rekao je Nemšić.

Istakao je kako ne treba govoriti da postoji samo tržište BiH, Zapadnog Balkana ili Evrope, jer to je globalan pojam, jer servisi u svim zemljama manje više su isti.

"BiH ima sve potencijale da bude ravnopravan igrač drugim zemljama na polju telekomunikacija, mnogo je tu IT-jevaca koji se, između ostalog, bave i brendingom, što se jako traži u današnjem vremenu razvoja telekomunikacijskih sistema", rekao je Nemšić,

Kazao je kako je iberalizacije osnova društva, te je danas bitan dolazak svježeg kapitala, kojeg mi nemamo, ali da s novim idejama i našim ljudima možemo i moramo napravit korak naprijed u telekomunikacijama.

O pitanju perspektive bh. telekomunikacijskog tržišta kazao je da je neophodno okrenuti se budućnosti, jer se u BiH još uvijek priča o 3G mreži, koja je već prošlost.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti