Bosanska Krupa: Finansirano osam neformalnih grupa mladih i dva mikrobiznisa

01.08.2019. 08:41 / Izvor: Akta.ba

Omladinska banka Bosanska Krupa: Potpisano još osam ugovora o finansiranju projekata neformalnih grupa i dva mikrobiznisa.

U bosanskokrupskom Domu kulture danas je održana ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima osam neformalnih grupa mladih i dva mikrobiznisa čiji su projekti odobreni po drugom javnom pozivu u ovoj godini u okviru programa "Omladinska banka" kojeg partnerski podržavaju Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik. Podsjećamo, u prošlom mjesecu potpisivanjem trinaest ugovora vrijednih 26.622,00 KM finaliziran je prvi javni poziv. 

Na drugi poziv za projekte mladih u okviru programa "Omladinska banka" pristiglo je devet prijava. Nakon procesa selekcije odobreno je osam projekata mladih ukupne vrijednosti 17.361 KM, od čega će 5.370 KM biti obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a sa 8.003 KM bit će podržani iz fonda "Omladinske banke" Bosanska Krupa koji obezbjeđuju Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta (4.801,80 KM) i Fondacija Mozaik od donatora i partnera (3.201,20 KM).

"I u naredne tri godine koliko će saradnja trajati sa Općinom Bosanska Krupa, a ja se iskreno nadam i duže, omogućit ćemo da svake godine bude podržano tri do četiri mikrobiznisa i petnaest do dvadeset dva projekta neformalnih grupa mladih. Značajno za sve lokalne zajednice, mlade koji mogu riješiti prioritetne stvari, dobiti mogućnost i sredstva da kreiraju nova radna mjesta", kaže direktor programa "Omladinska banka" iz Fondacije Mozaik Željko Pauković.

Među odobrenim projektima čiji su ciljevi unapređenje turizma, sporta, obrazovanja, općenito uslova za život mladih u Bosanskoj Krupi su: Manje sunca, bolji rad; Ljubitelji prirode; Teens in action; Modna revija 2019; Street Workout; Izgradnja Centra za mlade; Pametne stepenice; Nepoznata arena.

"Svrha projekta je obezbjeđenje opreme za planinarenje. I to za Planinarski klub "Pset" u kojem su većina članova mladi od osam do osamnaest godina. S tom opremom će se ići u razne pohode od kojih je i takmičenje u orijentiringu koje planiramo organizirati uskoro za sve planinarske klubove u BiH", pojašnjava Alem Bužimkić, predstavnik grupe okupljene oko projekta "Ljubitelji prirode".

Na prvi poziv u aprilu/maju nije pristigla nijedna prijava za finansiranje mikrobiznisa, ali su na drugi u junu pristigle dvije, Amre Nahić i Ibrahima Gorinjca. Obe su prihvaćene i finansirat će se sa ukupno 3.988,60 KM. 

Pakovanje ugostiteljskog šećera Ibrahimu je doskoro bio samo hobi. Interesovanje korisnika motiviralo ga je da nakon nekoliko godina razvijanja ideje registruje obrt i proširi ponudu.

"U kantonu ima preko 170 ugostiteljskih radnji, sada se širim na tržne centre, nije veliki posao ali je dovoljno za zaraditi i zaposliti nekog. Ovo je motivacija za mene, za ostale mlade koji bi mogli nešto uraditi u ovom gradu, državi", naglašava mladi poduzetnik Ibrahim Gorinjac.

Sredstva za sufinansiranje mikrobiznisa pod nazivom "WELLNESS&BEAUTY Studio HOLISTIC" dobila je i Amra Nahić.

"Fokus je na ženama svih starosnih grupa. Na jednom mjestu ću nuditi usluge koje se tiču zdravlja i ljepote, osim toga energetsko iscjeljivanje koje uključuje jedan segment holističkog zdravlja", objašnjava Amra Nahić.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović je izrazio zadovoljstvo zbog broja projekata i broja direktno angažiranih omladinaca ove godine, kako na prvom tako i na drugom pozivu, te naravno zbog činjenice da je Bosanska Krupa u programu "Omladinska banka" godinama najuspješnija općina u Federaciji, a sada i u cijeloj državi. 

"Raduje nas što je oko Omladinske banke okupljen veliki broj mladih koji pišu i realiziraju projekte, stiču nova znanja i paralelno s tim rješavaju probleme u svojim sredinama, školama, mjesnim zajednicama. Ono čemu smo godinama težili to se sada ostvarilo, prvi smo u državi, što se ne bi desilo bez angažmana Odbora "Omladinske banke" u Bosanskoj Krupi. Poručujem da će Općina Bosanska Krupa uvijek biti uz mlade, naročito ovaj program", ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Bosanskokrupski omladinci su u proteklih šest godina realizirali 77 projekata vrijednosti oko 250 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila više od 75 hiljada, Fondacija Mozaik preko 51 hiljadu, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni blizu 128 hiljada maraka. U 2019. godini, uključujući mikrobiznise, broj realiziranih projekata će porasti na 100 i vrijednost oko 295 hiljada KM.

U Bosanskoj Krupi je u toku i treći javni poziv za sufinansiranje/finansiranje mikrobiznisa mladih. Svi zainteresirani koji imaju interesantnu poslovnu ideju i žele je pretočiti u biznis, a potrebna im je finansijska podrška, mogu se prijaviti do 3. 9. 2019. godine. Poziv je, između ostalog, dostupan i na stranici Općine Bosanska Krupa pod ovim linkom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti