Bosanska Krupa objavila poziv za subvencioniranje iznosa redovne kamate

30.04.2020. 13:36 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa objavila poziv za subvencioniranje iznosa redovne kamate

Općina Bosanska Krupa danas je objavila javni poziv privrednim subjektima za subvencioniranje iznosa redovne kamate.

Općina Bosanska Krupa danas je objavila javni poziv privrednim subjektima za subvencioniranje iznosa redovne kamate. Uz subvencioniranje troškova komunalnih naknada, naknada za privremeno korištenje javnih površina i računa za odvoz otpada, ovo je mjera podrške za koju je Općinsko vijeće, na prijedlog načelnika Armina Halitovića, odluku donijelo prije sedam dana.

Korisnik subvencije iznosa redovne kamate može biti poslovni subjekt čije je sjedište na teritoriji općine, kojem je zabranjeno ili otežano obavljanje djelatnosti aktima Federalnog i/ili Općinskog štaba civilne zaštite, koji ima pad prometa 20 posto i više u periodu 1.1. - 30.4.2020. godine u odnosu na isti period prošle godine i koji na dan 29.2.2020. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Općini po bilo kojem osnovu.

Subvencija redovne kamate može se odobriti ukoliko je ugovor o kreditiranju zaključen od 1.2.2020. godine, ako je namjena kredita finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama, zatim ukoliko iznos kredita nije veći od 20.000,00 KM, te ukoliko rok otplate nije duži od dvije godine.

Općina snosi troškove obrade kredita, te subvencionira cjelokupni iznos redovne kamate ako je nominalna kamatna stopa do 7 posto na ugovoreni iznos kredita. Ako je kamatna stopa veća od 7 posto na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Općina subvencionira redovnu kamatu obračunatu po stopi od 7 posto na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije.

Isplata subvencije vrši se nakon dostavljanja dokaza da je korisnik subvencije izvršio uplate anuiteta prema davaocu kredita sa kojim ima zaključen ugovor. Korisnik subvencije dostavlja dokaze o uplatama anuiteta Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo mjesečno, ali ne kasnije od 15 dana od dana uplate anuiteta.

Sredstva za subvencioniranje iznosa redovne kamate iz Budžeta općine Bosanska Krupa iznosit će 50 hiljada KM. Procjene govore da će se ovim sredstvima poslovnim subjektima iskreditirati oko 900 hiljada KM. Ovaj fond će se s obzirom na dozvoljen period otplate planirati i naredne dvije godine u budžetu, a po potrebi će se povećavati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti