Bosanska Krupa privrednicima subvencionira komunalne naknade i kreditne kamate

24.04.2020. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa privrednicima subvencionira komunalne naknade i kreditne kamate

Pravo na subvenciju, plaćanje cjelokupnog ili dijela iznosa naknada utvrđenih rješenjima općinske službe, ostvaruju pravna i fizička lica.

Općinsko vijeće Bosanska Krupa na vanrednoj elektronskoj sjednici, u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, odnosno oporavka lokalne privrede, na prijedlog načelnika Armina Halitovića, jednoglasno je usvojilo dvije odluke usmjerene na privredne subjekte. Jedna se tiče privremenog subvencioniranja troškova komunalnih naknada, naknada za privremeno korištenje javnih površina i računa za odvoz otpada, a druga subvencioniranja iznosa redovne kreditne kamate.

Subvencioniranje komunalnih naknada i troškova

Pravo na subvenciju, plaćanje cjelokupnog ili dijela iznosa naknada utvrđenih rješenjima općinske službe, ostvaruju pravna i fizička lica kojima je naredbama Općinskog i Federalnog štaba civilne zaštite iz marta i aprila ove godine zabranjeno obavljanje djelatnosti ili kojima je obavljanje djelatnosti bilo otežano.

Kada je u pitanju subvencija iznosa komunalne naknade ostvaruju je samostalni poduzetnici i privredna društva kojima je naredbama zabranjeno ili onemogućeno obavljanje djelatnosti i to u 100% iznosu počev od 18. marta do 31. decembra 2020. godine. Samostalnim poduzetnicima i privrednim društvima kojima je obavljanje djelatnosti bilo otežano stupanjem na snagu Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa priznat će se pravo na subvenciju u 50% iznosu također od 18. marta do kraja godine.

Podrška Općine Bosanska Krupa ogleda se i kroz subvenciju naknade za privremeno korištenje javnih površina. U iznosu 100% ostvaruju je pravna i fizička lica kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, a u iznosu 50% lica kojima je obavljanje djelatnosti bilo otežano, počev od 18. marta do isteka roka od 30 dana od kada se donese odluka o prestanku stanja nesreće na području općine Bosanska Krupa.

Također, pravo na subvencioniranje troškova komunalnih usluga – odvoza otpada po izdatim računima JKP „10. Juli“ priznat će se u 100% iznosu pravnim i fizičkim licima koja nisu mogla raditi, te u 50% iznosu licima koja su radila otežano, počev od 18. marta do isteka roka od 30 dana od kada se donese odluka o prestanku stanja nesreće na području općine Bosanska Krupa. Zahtjev za subvencioniranje troškova odvoza otpada podnosi se JKP „10. Juli“.

O pravu na subvencioniranje iznosa komunalne naknade i naknade za privremeno korištenje javnih površina, po službenoj dužnosti, odlučuje načelnik Općine putem Službe za komunalne djetalnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove, dok o pravu na subvencioniranje troškova odvoza otpada, po zahtjevima fizičkih i pravnih lica, odlučuje JKP „10. Juli“ Bosanska Krupa. Rješenjem će se utvrditi korisnik prava, iznos subvencije, mjesec na koji se subvencija odnosi, te ostale potrebne podatke. Ukoliko je neki od obveznika izvršio uplatu obaveza za periode u kojima je na snazi stanje nesreće, bit će mu  izvršen povrat sredstava.

Subvencioniranje iznosa redovne kamate poslovnim subjektima

Korisnik subvencije iznosa redovne kamate može biti poslovni subjekt čije je sjedište na teritoriji općine, kojem je zabranjeno ili otežano obavljanje djelatnosti aktima Federalnog i/ili Općinskog štaba civilne zaštite, koji ima pad prometa 20% i više u periodu 1.1. - 30.4.2020. godine u odnosu na isti period prošle godine i koji na dan 29.2.2020. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Općini po bilo kojem osnovu.

Subvencija redovne kamate može se odobriti ukoliko je ugovor o kreditiranju zaključen od 1.2.2020. godine, ako je namjena kredita finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama, zatim ukoliko iznos kredita nije veći od 20.000,00 KM, te ukoliko rok otplate nije duži od dvije godine.

Općina subvencionira cjelokupni iznos redovne kamate ako je nominalna kamatna stopa do 7% na ugovoreni iznos kredita. Ako je kamatna stopa veća od 7% na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Općina subvencionira redovnu kamatu obračunatu po stopi od 7% na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije.

Isplata subvencije vrši se nakon dostavljanja dokaza da je korisnik subvencije izvršio uplate anuiteta prema davaocu kredita sa kojim ima zaključen ugovor. Korisnik subvencije dostavlja dokaze o uplatama anuiteta Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo mjesečno, ali ne kasnije od 15 dana od dana uplate anuiteta.

Sredstva za subvencioniranje iznosa redovne kamate iz Budžeta općine Bosanska Krupa iznosit će 50 hiljada KM. Procjene govore da će se ovim sredstvima poslovnim subjektima iskreditirati oko 900 hiljada KM. Ovaj fond će se s obzirom na dozvoljen period otplate planirati i naredne dvije godine u Budžetu, a prema riječima načelnika Halitovića, po potrebi se može povećavati.

Za dodjelu subvencija raspisat će se javni poziv kojim će se, u skladu sa donesenom odlukom, utvrditi uslovi, a trajat će do 31.12.2020. godine.

Odlukama o subvencioniranju zadužena je općinska Služba za finansije da izradi izmjene i dopune Budžeta općine Bosanska Krupa za 2020. godinu kojima će se osigurati sredstva potrebna za sva pomenuta subvencioniranja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti