Bosanska Krupa u Projektu razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima

03.11.2017. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa u Projektu razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima

Projekt će unaprijediti kapacitete brzo-rastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća.

Općina Bosanska Krupa je novi partner u USAID-ovom "Projektu razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima" (WHAM) čiji je cilj stimulisanje otvaranja novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije u Evropsku uniju i regionalna tržišta. Kroz trogodišnji program ovo se planira postići primarno putem programa dodjele bespovratnih sredstava lokalnim, malim i srednjim preduzećima. Učešće u projektu načelnik Armin Halitović je prihvatio na sastanku sa predstavnicom USAID-a Željkom Knežević i predsjednikom Privredne komore USK Nihadom Šušnjarem.

Projekt će unaprijediti kapacitete brzo-rastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća iz drvnog, metalnog i tekstilnog sektora putem dodjele bespovratnih sredstava kroz tri područja intervencije:

Prvo je unapređenje radne snage u ciljanim sektorima kroz razvoj partnerstava sa javnim i privatnim sektorom za dijeljenje troškova zapošljavanja i prekvalifikacije radne snage za potrebne vještine što može uključivati i podršku relevantnim srednjim školama u opremanju njihovih kabineta sa odgovarajućom opremom.

Zatim povećanje pristupa tržištima kroz podršku preduzećima u ciljanim sektorima da identificiraju i pristupe novim kupcima i tržištima što može između ostalog uključivati inicijative javnog i privatnog sektora da omoguće preduzećima prisustvo na glavnim regionalnim i međunarodnim sajmovima.

A treće područje intervencije je poboljšanje kvaliteta proizvoda, uvođenje novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certificiranje kroz podršku preduzećima u ciljanim sektorima da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom, tehnološke nadogradnje i potrebnu certifikaciju proizvoda i usluga potrebnih u ciljanim tržištima (EU standardi i/ili ostali relevantni standardi kvaliteta).

"Projekt razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima" u cilju ima povećanje izvoza za 30 posto potpomognutim preduzećima i kreiranje 1,545 novih radnih mjesta, od kojih pola za omladinu i 20 posto za žene. Dodijeljen je kroz Savez Volontera za Ekonomski Rast (Volunteers for Economic Growth Alliance) i implementiran od IESC-a u partnerstvu sa ENOVA-m.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti