Bosanski Petrovac će prvi put poslije 100 godina dobiti gruntovnicu

17.12.2014. 07:57 / Izvor: eKapija.ba
Bosanski Petrovac će prvi put poslije 100 godina dobiti gruntovnicu

Općina Bosanski Petrovac jedna je od samo deset općina na području BiH, koja ima Popisni katastar posjeda nekretnina, i nema gruntovnicu, što cjelokupnu općinu od 750 hiljada kvadratnih metara zemljišta ostavlja bez uknjiženog vlasništva.

Bosanski Petrovac će poslije 100 godina prvi put dobiti gruntovnicu o vlasništvu nekretnina, dogovoreno je jučer na sastanku Općinskog načelnika, Zlatka Hujića sa direktorom Federalne uprave za geodetske poslove, Željkom Obradovićem i Senadom Karabegovićem, Šefom Zemljišno-knjižnog ureda u Bihaću.

Općina Bosanski Petrovac jedna je od samo deset općina na području Bosne i Hercegovine, koja ima Popisni katastar posjeda nekretnina, i nema gruntovnicu, što cjelokupnu općinu od 750 hiljada kvadratnih metara zemljišta ostavlja bez uknjiženog vlasništva.

Donošenjem novog Zakona o stvarnim pravima u Federaciji Bosne i Hercegovine, građani Bosanskog Petrovca onemogućeni su da vrše uknjižbu nekretnina, na osnovu tz. Popisnog katastra.

"Uspostavom i barem djelomične gruntovnice,  za danas dogovorene tri katastarske općine,  za koju je pripremljena dokumentacija, veliki je napredak u stvaranje ambijenata za ekonomski razvoj i privlačenje investitorima, mi u Bosanskom Petrovcu čekamo na svoj grunt 100 godina", rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Željko Obradović, snažno je podržao rad općinske administraciji i obećao daljnju materijalnu podršku na jačanju katastra u Općini Bosanski Petrovac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti