Bosch pomaže proizvodnim društvima postići klimatsku neutralnost

27.07.2020. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Bosch pomaže proizvodnim društvima postići klimatsku neutralnost

Svojim znanjem i iskustvom te inovativnim tehnologijama Bosch višestruko pojačava svoju predanost borbi protiv klimatskih promjena.

Bosch pruža savjetodavnu uslugu društvima kako bi im pomogao da postanu klimatski neutralna, zbog čega je sredinom 2020. osnovao podružnicu Bosch Climate Solutions. Dobavljač tehnologije i usluga želi prenijeti znanje i iskustvo koje je prikupio tijekom postupka ostvarivanja ugljične neutralnosti i projekata koje je proveo diljem svijeta. Ova je usluga iznimno tražena u proizvodnoj industriji: u okviru nedavnog istraživanja njemačkih društava 77 posto društava navelo je smanjenje emisija COkao prioritet, ali je samo 16 posto društava provelo mjere za ostvarivanje klimatske neutralnosti u okviru svojih proizvodnih postupaka (izvor: Boston Consulting Group). Bosch će biti prvo industrijsko poduzeće koje posluje na svjetskoj razini, a koje će postati potpuno klimatski neutralno do kraja 2020. Više od 400 lokacija diljem svijeta neće više ostavljati ugljični otisak. Nadalje, sve su Boscheve lokacije u Njemačkoj klimatski neutralne od kraja 2019. godine. "Ublažavanje klimatskih promjena izazov je za cijelo društvo. Borbu protiv klimatskih promjena želimo učiniti tehnički izvedivom i komercijalno održivom”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. Bosch stoga to pokušava ostvariti na različite načine, među ostalim, poboljšanjem energetske učinkovitosti svojih postrojenja i zgrada, proizvodnjom vlastite električne energije i provođenjem tehnoloških rješenja kojima proizvodnju čini učinkovitijom u pogledu gospodarenja resursima. Denner smatra da je cilj jasan: "Ako želite uspješno poduzeće, morate održivo poslovati."

Bosch izrađuje koncept za smanjenje emisija CO2prilagođen za društva

Klimatske su promjene najveći izazov s kojim se čovječanstvo mora suočiti. Jedino su u energetskom sektoru emisije veće nego u proizvodnoj industriji. Samo u Njemačkoj industrijski sektor odgovoran je za više od petine ukupnih emisija ugljikovog dioksida. Bosch naporno radi na rješavanju izazova povezanih s tim problemom. Društvo Bosch Climate Solutions svojim iskustvom pomaže drugim društvima u njihovim naporima da učine svoj razvoj, proizvodnju i poslovanje klimatski neutralnim i učinkovitim u pogledu gospodarenja resursima. Usluga se temelji na znanju stečenom tijekom više od 1000 projekata o energetskoj učinkovitosti i virtualnom timu koji se sastoji od više od 1000 Boschevih stručnjaka. "Društvo Bosch Climate Solutions služi se svojim širokim industrijskim znanjem kako bi pružio potporu drugim društvima na putu do klimatske neutralnosti. Mi doprinosimo širenju borbe protiv klimatskih promjena i djelujemo onkraj vrata svoje tvornice”, izjavio je dr. Christian Fischer, član Boscheva upravnog odbora zadužen za poslovni sektor Energetska i graditeljska tehnologija, čijim je dijelom postala nova savjetodavna jedinica. U roku od četiri tjedna stručnjaci provode reviziju emisija CO2i predstavljaju početni glavni plan. Iscrpan koncept za smanjenje emisija CO2gotov je za manje od tri mjeseca. Boschevi se savjeti temelje na istoj vrsti integriranog pristupa s pomoću kojeg je društvo postiglo klimatsku neutralnost. Navedeni pristup obuhvaća mjere za povećanje energetske učinkovitosti, proširenje opskrbe obnovljivom energijom, veću nabavu zelene električne energije i neutralizaciju neizbježnih emisija CO2. "Bosch pruža savjete o planiranju, odabiru i provedbi primjerenih rješenja, a pritom uvijek uzima u obzir i ekološku i ekonomsku perspektivu. Potražnja postoji, a vidljiv je i velik interes”, rekla je Donya-Florence Amer, glavna izvršna direktorica društva Bosch Climate Solutions. Podružnica je već stekla svoje prve klijente i uspješno završila neke početne projekte.

Na primjer, pomogla je tehnološkom društvu Prettl razviti prilagođeni koncept za smanjenje emisija CO2. "Analizom scenarija otkrili smo gdje imamo prostora za tehnološki i ekonomski manevar, što nam je omogućilo da definiramo vlastiti put za smanjenje emisija CO2", izjavio je Manuel Schmuker, glavni operativni direktor društva PRETTL Beteiligungs Holding GmbH. „Trebale bi nam godine da ostvarimo sličan rezultat iste razine kvalitete koji smo postigli u ovom kratkom razdoblju.”

Preispitivanje društvenih konvencija: manje je više

"Da bismo zaustavili klimatske promjene, moramo preispitati neka osnovna načela. Manje je često više. Brzo napredujemo u Boschu", izjavio je Denner. Bosch planira do 2030. uštedjeti dodatnih 1,7 teravat sati godišnje. To je više od petine trenutačne godišnje potrošnje. U svrhu postizanja tog cilja društvo će u sljedećih deset godina uložiti otprilike milijardu eura u energetsku učinkovitost svojih zgrada i postrojenja. Bosch je samo u 2019. pokrenuo više od 1000 projekata diljem svijeta kako bi uštedio otprilike 210 000 megavatsati. To odgovara godišnjoj potrošnji električne energije u 65 000 njemačkih kućanstava.

Učinkovito i pametno smanjenje potrošnje energije

Povezana proizvodnja ima ključnu ulogu kad je riječ o poboljšanju energetske učinkovitosti. Bosch već upotrebljava energetsku platformu koja je dio njegova portfelja Industrija 4.0 u više od 100 postrojenja i lokacija diljem svijeta. Pametni algoritmi pomažu predvidjeti potrošnju energije, izbjeći vršna opterećenja te otkriti i ispraviti odstupanja u tipičnim uzorcima potrošnje strojeva. Na taj se način još više smanjuje emisija ugljikovog dioksida u tvornicama. Na primjer, Boschevo glavno postrojenje za Industriju 4.0 koje se nalazi u Homburgu u Njemačkoj u dvije je godine smanjilo svoje emisije za oko 10 posto. Ako želimo osigurati transparentnost, strojevi moraju biti kompatibilni s Industrijom 4.0. Međutim, mnogi su strojevi zapeli u prošlosti koja prethodi digitalizaciji.

"Cilj nam mora biti da učinimo Industriju 4.0 široko dostupnom kako bismo iskoristili njezin puni potencijal. Povezivost nije samoj sebi svrha, nego je put do učinkovite, ekološki prihvatljive proizvodnje kojom se štede resursi", izjavio je Rolf Najork, član Boschevog upravnog odbora zadužen za industrijsku tehnologiju. Sustavi se nadograđivanjem mogu uskladiti sa suvremenom tehnologijom. Bosch nadograđuje strojeve suvremenim komunikacijskim sučeljima i tehnologijom senzora te ih povezuje sa softverom IoT Gateway (pristupnik za internet stvari) društva Bosch Rexroth. Pristupanje podacima kao što su temperatura, tlak i potrošnja stlačenog zraka omogućuje operaterima da prepoznaju i eliminiraju slabe točke i smanje potrošnju energije.

Nove tehnologije za očuvanje resursa u proizvodnji

Bosch smatra da je energetska učinkovitost odlučujući kriterij kad je riječ o razvoju strojeva i sustava. Uzmimo CytroBox društva Bosch Rexroth za primjer. Navedena povezana hidraulična jedinica savršena je za uporabu u situacijama koje zahtijevaju izdržljivost i primjenu velike količine pritiska, npr. pri oblikovanju lima. Prethodno postavljeni regulatori u pogonima crpke promjenjive brzine prilagođavaju potrošnju energije hidraulične jedinice CytroBox trenutačnim zahtjevima. To znači da se brzina smanjuje radi uštede energije pri nultim ili djelomičnim opterećenjima, a povećava pri punim opterećenjima. U usporedbi s pogonskim jedinicama bez pogona promjenjive brzine, zbog navedene fleksibilnosti potrošnja energije smanjuje se do 80 posto. Novi pristupi upravljačkoj tehnologiji također igraju ulogu u poboljšavanju učinkovitosti proizvodnje u pogledu gospodarenja resursima. Platforma ctrlX Automation društva Bosch Rextroth ključna je za izradu kompaktnijih strojeva i sustava s manje hardvera. „Naša je nova upravljačka tehnologija revolucionarna. Spajanjem svoje stručnosti u pogledu hardvera i softvera na tržište izbacujemo pametni telefon za proizvodne postupke koji je intuitivan i jednostavan za uporabu”, rekao je Najork. Platforma ctrlX Automation smanjuje volumen svih komponenata automatizacije u prosjeku do 50 posto, a težinu pogona do jedne trećine. Što je lakši hardver, tim je manje pogonske snage potrebno, a sustav troši manje energije. Bosch također nudi rješenja za uporabu klimatski neutralnih goriva u industrijskim procesima, npr. za proizvodnju pare ili procesne topline. Gotovo se svi industrijski kotlovi društva Bosch Thermotechnology mogu nadograditi tako da rade na vodik i zelena goriva ili na hibridni način s električnom energijom iz obnovljivih izvora. Ako je potrebno, Bosch vas može opskrbiti novim kotlovima spremnim za rad na vodik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti