Bosch: Veliki međunarodni napredak za povezanu industriju

10.03.2016. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Bosch: Veliki međunarodni napredak za povezanu industriju

U novom projektu Bosch surađuje s partnerima za prvo povezivanje tehničkih normi njemačke platforme Industrie 4.0 i organizacije Industrial Internet Consortium (IIC).

Povezana industrija sada postaje međunarodna stvarnost. U novom projektu Bosch surađuje s partnerima za prvo povezivanje tehničkih normi njemačke platforme „Industrie 4.0” i organizacije Industrial Internet Consortium (IIC). Takva kombinacija ta dva pristupa omogućuje razmjenu podataka između središnjica povezane industrije. „Industrie 4.0 više je međunarodno nego nacionalno pitanje. Samo će zaista globalni pristup, bez sukobljenih standarda različitih tvrtki ili različitih državnih propisa omogućiti razvoj punog potencijala”, rekao je dr. Werner Struth, član Boscheva upravnog odbora, na Boschevoj konferenciji ConnectedWorld o internetu stvari u Berlinu. Do danas je nedostatak zajedničkog jezika stvarao probleme za međunarodnu koordinaciju proizvodnje, logistike te gospodarenja zgradama i energijom. „Kako napredujemo prema povezanoj industriji tako se spajaju i dva svijeta. To je veliki napredak. Kombinacija ta dva standarda utire put za brojne nove međunarodne poslovne prilike za rješenja Industrie 4.0, i za Bosch i za druge međunarodne tvrtke”, izjavio je Struth.

Ušteda na struji uz pomoć optimiziranog planiranja proizvodnje

Na međunarodnoj konferenciji o industriji u Berlinu održana je prezentacija projekta koji po prvi puta spaja dvije referente arhitekture: RAMI4.0 i IIRA. U Boschevom postrojenju u Homburgu sada se kombiniraju brojna rješenja za

povezivost koja služe upravljanju i optimizaciji proizvodnje hidrauličnih ventila u svrhu manje potrošnje struje tijekom vršnih opterećenja kada je struja skuplja. „Taj prototip po prvi puta pokazuje kako se postiže učinkovit zajednički rad standarda platforme Industrie 4.0 i IIC u povezanoj proizvodnji”, rekao je Struth koji je u Boschevom upravnom odboru odgovoran za poslovno područje Industrijske tehnologije i Boschev sustav proizvodnje.

Ujednačeni standardi poboljšavaju konkurentnost

Ako su u Boschevom postrojenju u Homburgu svi strojevi koji troše mnogo energije uključeni u isto vrijeme može doći do visoke potrošnje struje tijekom vremena vršnog opterećenja. Porast troškova struje povećava trošak proizvodnje hidrauličnih ventila. Korištenjem softvera za upravljanje proizvodnjom na što učinkovitiji način, a time i potrošnjom energije, mogu se optimizirati energetske potrebe i smanjiti vršna opterećenja za do 10 posto. To smanjuje troškove proizvodnje i povećava konkurentnost, a u isto vrijeme čuva okoliš. Sve je to moguće zahvaljujući suradnji između proizvodnih linija koje se temelje na platformi Industrie 4.0 i sustava gospodarenja energijom koji se koristi standardom IIC. Projekt u Homburgu ne uključuje samo Bosch nego i SAP iz Njemačke, Dassault Systèmes iz Francuske, Tata Consultancy Services (TCS) iz Indije i još mnoge druge.

Partnerstvo kao ključ uspjeha

Partneri kombiniraju svoju stručnost za optimizaciju potrošnje energije u postrojenju. Bosch stalno prikuplja podatke od svih strojeva u postrojenju stvarajući tok informacija o potrošenoj struji u postupku proizvodnje hidrauličnih ventila za poljoprivredne strojeve. Dassault Systèmes, stručnjaci za 3D, pružaju višedimenzionalni prikaz svih strojeva i funkcija postrojenja, uključujući one koji troše mnogo struje poput velikih alatnih strojeva i hidrauličnih ispitnih stanica. Rezultat toga je nešto što se naziva „digitalnim dvojnikom” postrojenja koji ne vizualizira samo proizvodni postupak nego i potrošnju energije. SAP pruža aplikacijske usluge, odgovarajuća baza podataka bilježi sve podatke i analizira ih u stvarnom vremenu, Bosch pruža softver za gospodarenje energijom, a TCS primjenjuje svoju stručnost na području konzultantskih usluga za integraciju svih tih sustava. Rješenje za gospodarenje energijom temelji se na IIRA arhitekturi organizacije IIC; gospodarenje energijom povezuje se s postrojenjima za proizvodnju s pomoću arhitekture RAMI4.0 platforme sustava Industrie 4.0. Zahvaljujući usklađivanju standarda RAMI i IIRA koji su sada kompatibilni moguća je razmjena podataka preko softvera između proizvodnih linija i sustava gospodarenja energijom.

Henning Banthien, administrativni direktor platforme Industrie 4.0, rekao je: „Dogovor između dvaju vodećih inicijativa na ovom polju, organizacije IIC i platforme Industrie 4.0, o bliskoj suradnji s ciljem postavljanja zajedničkih temelja za ispitivanje i rada na zajedničkim arhitekturama i standardima odlična je vijest. Razvoj povezane industrije i interneta stvari značajno će se ubrzati zahvaljujući međusobnom nadopunjavanju njihovih pristupa.” Dr. Richard Soley, izvršni direktor organizacije IIC, dodao je: “Industrial Internet Consortium i platforma Industrie 4.0 godinama su radili na ubrzavanju usvajanja koncepta interneta stvari u industriji pritom razvijajući značajnu stručnost. Kao što smo nedavno zajednički objavili, velik se broj važnih čimbenika sinergijski objedinjuje kako bi industrija interneta stvari postala stvarnost. Organizacija IIC oduševljena je jer nam ovaj široki spektar stručnjaka iz industrije planira predložiti svoje temelje za ispitivanje te se radujemo procjenjivanju prijedloga.”

Platforma Industrie 4.0 i IIC: dva pristupa, jedan cilj

Platforma Industrie 4.0 povezuje brojne predstavnike iz industrijskih, političkih i akademskih krugova sa svrhom provođenja povezane proizvodnje u Njemačkoj. IIC sa svojom je međunarodnom perspektivom odabrao još širi pristup te se osim mehaničkim i industrijskim inženjeringom bavi i industrijskom proizvodnjom te se bavi pitanjem interneta stvari u širem smislu. Platforma Industrie 4.0 kao cilj postavlja stvaranje tehničkog okvira za povezanu proizvodnju. IIC usredotočen je na međusektorsku povezivost na području interneta stvari, na primjer u gospodarenju energijom i zgradama. Oboje su razvili svoje vlastite referentne arhitekture (RAMI4.0 u slučaju platforme Industrie 4.0, IIRA u slučaju organizacije IIC). Kao globalna tvrtka, Bosch je član obje organizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti