Bosna i Hercegovina bi 30. novembra mogla postati članica WTO-a

06.07.2021. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Bosna i Hercegovina bi 30. novembra mogla postati članica WTO-a

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas putem video-linka sa generalnom direktoricom WTO.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas putem video-linka sa generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala o prijemu BiH u ovu izuzetno važnu svjetsku asocijaciju.

Naglasio je da je punopravno članstvo u WTO jasan cilj BiH, te apsolutni prioritet Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u aktuelnom mandatu  jer to znači mnogo benefita za domaću privredu, prvenstveno sa aspekta lakšeg pristupa stranim tržištima pod ravnopravnim uvjetima.

Košarac je informirao sagovornicu o koracima koje je Ministarstvo u proteklih godinu i po preduzelo kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za pristup toj svjetskoj asocijaciji, a ostalo je otvoreno pitanje koje se odnosi na pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

"Riječ je o pravu stranog pravnog ili fizičkog lica, koje nije poslovno nastanjeno u BiH, da u postupku stavljanja robe u slobodan promet na tržište BiH djeluje kao deklarant. Budući da je pozicija BiH u ovom slučaju u potpunosti usaglašena sa EU, očekujemo da će SAD adekvatno tretirati usaglašeni stav BiH i EU, te da neće biti problema da dogovorimo kompromisno rješenje", dodao je.

BiH je do sada zaključila bilateralne pregovore i potpisala protokole sa 17 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije, te je ostalo otvoreno pitanje usaglašavanja određenih elemenata bilateralnog pregovora s Ruskom Federacijom.

"Ostvaren je napredak s ruskom stranom u oblasti trgovine robom, gdje smo uspjeli da u značajnoj mjeri smanjimo broj početnih zahtjeva Ruske Federacije, koji su obuhvatali ukupno 6.000 tarifnih linija, tako da je u oblasti roba ostalo svega 26 tarifnih linija za industrijske proizvode i 28 tarifnih linija u oblasti poljoprivrede", dodao je Košarac.

Za završnu fazu bilateralnih pregovora s ruskom stranom neophodno je donošenje odluke o kvalitetnu naftnih tečnih goriva u BiH.

Generalna direktorica Iweala kazala je da su procjene Svjetske trgovinske organizacije da bi bilo poželjno da BiH do kraja augusta usvoji odluku o kvalitetnu naftnih tečnih goriva, te do kraja oktobra okonča bilateralne pregovore sa Ruskom Federacijom, kako bi BiH na Generalnoj skupštini ove organizacije 30. novembra u Ženevi mogla postati članica WTO-a.

Stav Sekretarijata WTO-a je da BiH u ovom trenutku prednjači u odnosu na druge zemlje u procesu pristupanja toj organizaciji, te je Iweala izrazila punu podršku u ostvarenju postavljenog cilja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti