Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bosna i Hercegovina bliža mreži država zajedničkog tranzita

12.06.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao iskorak u procesu usklađivanja bh. zakonodavstva sa legislativom EU u toj oblasti.

Donošenjem ove odluke, uz uvažavanje zahtjeva poslovne zajednice u BiH, omogućava se da od 1. jula ove godine, kada počinje provođenje Zakona o carinskoj politici u BiH, počne i primjena elektronskih carinskih postupaka, prvenstveno novog elektronskog provoznog (tranzitnog) sistema (New Computerised Transit System - NCTS ), faze 5 u carinskom području BiH.

Također i primjena elektronskih carinskih deklaracija u izvoznim carinskim postupcima, kao i uvoznim procedurama.

Na ovaj način BiH ispunjava jedan od uslova za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku (CTC Konvencija) i Konvenciji za pojednostavljenje formalnosti u trgovini robom (SAD Konvencija).

Pristupanjem ovim konvencijama, BiH će ući u mrežu država zajedničkog tranzita koju čine države EU, EFTA-e, Republika Srbija, Sjeverna Makedonija i Republika Turska, što podrazumijeva ubrzanje protoka roba u provozu preko granica država zajedničkog provoza upotrebom elektronskog provoznog sistema, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti