Bosna i Hercegovina je postala zvaničan član Svjetskog energetskog vijeća (WEC)

07.04.2018. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Bosna i Hercegovina je postala zvaničan član Svjetskog energetskog vijeća (WEC)

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH je izabran za člana Energetskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Na sastanku održanom 29. decembra 2017. godine u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, dogovoreno je da Energetsko vijeće u Bosni i Hercegovini funkcioniše kao Radna grupa u koordinaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koje će na nivou Bosne i Hercegovine razmatrati pitanja pokrenuta od strane WEC-a, te delegirati osobe u radne grupe WEC-a.

Na pomenutom sastanku, za predsjednika Energetskog vijeća Bosne i Hercegovine jednoglasno je izabran gospodin Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a za sekretara gospodin Admir Softić, pomoćnik ministra u Sektoru za energetiku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH je izabran za člana Energetskog vijeća Bosne i Hercegovine. Zajedno sa ključnim članicama Komore iz sektora energije u FBiH,  predsjednik Komore je učestvovao na 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se održao u oktobru 2017. godine u Istanbulu, na kojem je i pokrenuta procedura aplikacije za aktivno članstvo BiH u Svjetskom energetskom vijeću.

Energetsko vijeće Bosne i Hercegovine je otvoreno za članstvo i saradnju sa svim zainteresovanim energetskim subjektima i institucijama u sektoru energije.

Podsjećanja radi, WEC je organizacija uspostavljena 1923. godine i akreditirana je od strane Ujedinjenih nacija kao globalno energetsko tijelo koje čine predstavnici iz više od 90 država svijeta, a za cilj ima postizanje maksimalne društvene koristi uz najmanji uticaj na okoliš i sigurnu opskrbu energentima. Ova organizacija funkcioniše putem uspostavljenih radnih tijela te redovnih kongresa, radionica, seminara, što predstavlja odličnu mogućnost za uključivanje u globalni dijalog o najbitnijim energetskim pitanjima i svakako, uključivanje Bosne i Hercegovine u globalna strateška planiranja u sektoru energije.

WEC predstavlja jednu od najvećih mreža koju čine predstavnici energetskog sektora - energetski lideri i stručnjaci posvećeni uspostavljanju održivog energetskog sistema, snabdijevanja i korištenja energije u cilju dobrobiti svih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti