Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina od proizvođača

21.01.2021. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina od proizvođača

Ući će se u proces nabavki direktne nabavke vakcina protiv COVID-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas nakon susreta s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da će BiH krenuti u nabavku vakcina protiv koronavirusa direktno od proizvođača.

Kako je potvrdio, na sastanku je sumiramo koliko je BiH spremna za dolazak prvih vakcina i početak vakcinacije, a razgovarano je i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je BiH dogovorila dostavu vakcina.

"BiH je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces vakcinacije. Ugovorili smo potrebne vakcine kroz mehanizam COVAX za 1.232.000 doza vakcina, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke", kazao je Tegeltija.

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije, a Tegeltija podsjeća da su brojne zemlje počele proces vakcinacije, ali ni jedan ni drugi sistem snabdijevanja vakcinama koje je BiH potpisala nisu počeli da distribuiraju te vakcine.

Preko sistema COVAX-a 186 zemalja je naručilo vakcine te ih očekuje i BiH kajem januara i početkom februara kao i sve druge zemlje koje su preko tog sistema naručile vakcine, a kada je u pitanju vakcina koja treba doći preko mehanizma Evropske unije više podataka o tome kada će ona doći bit će poznato nakon današnjih sastanka u Briselu.

"Kada vakcine dođu u BiH sve je spremno da počne proces vakcinacije. Zbog ovih kašnjenja opredijelili smo se da idemo u proces direktnih nabavki vakcina i od drugih proizvođača i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača", pojasnio je Tegeltija.

Napomenuo je da bi sutra entiteti i Brčko Distrikt pismeno trebali iskazati potrebe za te vakcinu izvan ovih potreba koje su već dogovorene. Ministarstvo civilnih poslova BiH objedinit će te podatke i pokrenut će se nabavka tih vakcina.

On je izrazio uvjerenje da će sistem COVAX-a ispoštovati svoje obaveze u isporuci vakcina kao i mehanizam EU, ali imajući u vidu kašnjenja opredijelili su se da krenu u kompliciran proces direktne pogodbe s proizvođačima.

Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti