Bosna i Hercegovina očekuje skidanje sa "sive liste" FATF-a

15.02.2018. 11:36 / Izvor: indikator.ba
Bosna i Hercegovina očekuje skidanje sa 'sive liste' FATF-a

Bosna i Hercegovina mogla bi biti skinuta sa "sive liste" Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF).

Bosna i Hercegovina mogla bi biti skinuta sa "sive liste" Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF), kazao je u razgovoru za Indikator.ba Plus Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine. 
Delegacija FATF-a sredinom januara okončala je posjetu BiH kako bi u praksi provjerila provedbu više od 20 zakonskih i podzakonskih propisa usvojenih u posljednjih 12 mjeseci u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorizma. Naše vlasti su u novembru prošle godine objavile da je FATF Akcioni plan za BiH za otklanjanje AML/CFT nedostataka, na kome se radilo dvije godine, proveden. 
FATF i Moneyval su dali preporuke bh. vlastima koje osim izmjena i dopuna krivičnih zakona i izmjena i dopuna zakona o finansijskom sektoru, podrazumijavaju i uspostavljanje adekvatnih postupaka za oduzimanje imovine i uspostavljanje adekvatnog nadzornog okvira, kao i primjene odgovarajućih mjera za neprofitni sektor i prekogranične kontrole valute. Prema tvrdnjama vlasti, sve mjere iz Akcionog plana su provedene. 
"Predstavnici FATF-a su obavili dvodnevne razgovore sa predstavnicima svih strana – nadležnih ministarstava, entitetskih agencija za bankarstvo, Udruženja banaka Bosne i Hercegovine i drugih. Komisija FATF-a sada treba da nalaze do kojih je došla analizira i pošalje svoj izvještaj tijelima FATF-a. Očekujemo skidanje sa "sive liste", nema razloga da do toga ne dođe, samo je pitanje kojom brzinom", kazao je direktor Kutle. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti