Bosnet pokrenuo prvu fabriku za proizvodnju hrane za kućne ljubimce

04.06.2014. 13:26 / Izvor: eKapija.ba
Bosnet pokrenuo prvu fabriku za proizvodnju hrane za kućne ljubimce
OTVORI GALERIJU

U tehnologiju fabrike u Hadžićima u protekle tri godine je uloženo više od 20 miliona KM. U planu su nova ulaganja i zapošljavanja. Cilj je i plasman proizvoda na svjetsko tržište.

Nakon tri godine ulaganja, truda i rada kompanija "Bosnet Group" u okviru Tehničko-remontnog zavoda Hadžići otvorila je fabriku hrane za kućne ljubimce koja je ujedno i prva ove vrste na području Bosne i Hercegovine.

Samir Lagarija, direktor kompanije u razgovoru za portal eKapija.ba kaže kako na tržištu postoje već 10 godina i kako su se sve do prije tri godine kada je pokrenut novi projekat proizvodnje hrane za kućne ljubimce (hrane za pse, mačke i riblje farme) bavila isključivo informacijskim tehnologijama.

"Pošto mi mnogo putujemo i istražujemo, ljudi nam često postavljaju pitanje otkud informatika u proizvodnji, međutim smatram da je informatika veoma bliska proizvodnji, pošto cijelo naše postrojenje funkcionira na principu informatike i informacijskih tehnologija. U samoj fabrici je 16 kilometara povezanih signalnih kablova koji funkcioniraju kao filharmonija", ističe Lagarija.

Pojašnjava kako se radi o projektu u koji je investirano više od 20 miliona maraka.

"Mi smo brojali do 20 miliona kasnije smo prestali brojati", kaže  Lagarija, pojašnjavajući kako se radi o 100 % domaćoj investiciji u okviru koje su kupili najsavremeniju tehnologiju iz Švicarske, iako je to za njih na određen način bila nepovoljna opcija, jer Bosna i Hercegovina nema potpisan sporazum sa Švicarskom o oslobađanju carina na uvoz opreme.

VELIKA PRIČA IZ HADŽIĆA

Kaže kako su mogli kupiti opremu bilo gdje u EU gdje su mogli biti oslobođeni carine ili SAD-u sa kojom BiH ima specijalne odnose, međutim odlučili su se za Švicarsku tehnologiju i opremu koja nije lako dostupna na tržištu.

U februaru ove godine počela je probna proizvodnja. Dosta se radilo na recepturi, ocijeni kvaliteta, kako bi se išlo na brendiranje i deklarisanje, kako i zadovoljavanju ostalih procedura u cilju dobijanja kontrolnog broja.

Na naše pitanje kako je uopće došlo do ideje da se baš u BiH otvori jedna ovakva fabrika, Lagarija kaže: "To mi se pitanje često postavlja. Jednostavno, kad tražite ideju, ideja nađe vas. Pošto se bavimo i informacionim tehnologijama puno putujemo, posjećujemo razne sajmove i u tom nekom ambijentu je nastala ideja. Također, BiH ima veći uzgoj ribe, zašto je potrebna veća količina hrane. Jedan od razloga jeste i to da je proizvodnja hrane za kućne ljubimce jedno od najbrže rastućih tržišta. Onda dolazi priča da smo usvojili i Zakon o zaštiti životinja na osnovu kojeg moramo brinuti o životnijama", dodaje kako je iz dana u dan sigurniji da nije pogriješio kod ulaganja u fabriku, iako je projekat išao sporije, tri godine se radilo, projektovalo, namjenski pravila oprema.

Da će ovo za nekoliko godina zaista biti jedna velika priča, pa možda i veća od one koju je nekad imao Remontni zavod Hadžići potvrđuju i uspješni poslovni pregovori na 33 Internacionalnom sajmu za potrebštine za ribe, pse, mace te ostale razne vrste životinja, za inovativne industrije, za akvakulturu, vrtove koji se održao prošle sedmice u Nürnberg u Njemačkoj na kojem je Bosnet Gropa jedina od zemalja ex. Jugoslavije nastupila kako izlagač i proizvođač.

Na Sajmu su postignuti dogovori o izvozu sa kuvajtskim, španskim, italijanskim, njemačkim, poljskim, srbijanskim, hrvatskim, albanskim firmama. 

"Sada to treba pretočiti u ugovore i poslati prve količine hrane na probu i testiraje", priča Lagarija.

U zemlje CEFTA-e kaže mogu odmah izvoziti, a dobili su i broj veterinarske kontrole te mogu izvoziti i u EU.

"U cilju zadržavanja visokih standarda proizvodnje, sve sirovine koje kupujemo podliježu strogoj provjeri kvaliteta. Ono što bi istakao jeste da u procesu proizvodnje ne koristimo sastojke koji sadrže sušenu krv, odnosno svinjsku krv što određeni proizvođači u inostranstvu rade. Također ne koristimo ni palmino ulje koje pravi probleme kod samih riba. Mi koristimo isključivo visokokvalitetne prodajne sirovine koje su strogo provjerene, koje imaju određene certifikate i analize. Koristimo lososovo riblje brašno i ulje koje je bogato Omegama 3 i 6 koje su bitne za zdravlje životinja. Koristimo istu pšenicu koja se koristi za ljude", pojašnjava Lagarija, dodajući kako je izrađena receptura za Premium proizvode.

Na tržištu nastupaju pod tri brenda, odnosno Quicker koji sadrži cijela paletu proizvoda – od specijalne hrane za policijske, lovačke i deminerske pse koji omogućavaju da pas može izdržati sve zahtjeve i napore koji se pred njega stavljaju. Imaju i hranu za standardne pse.  Drugi brend pod kojim nastupaju je "Quick Paw", odnosno hrana za mace i treći "Bosfish"- hrana za ribe.

Što se tiče konkurencije u BiH je nemaju jer se niko ne bavi proizvodnjom, međutim konkurencije inostranih proizvođača koji prodaju u BiH se ne boje. U svakom segmentu su drugačiji.

"Mi nastupamo pod  sloganom: 'Ishrana i zdravlje riba je dug i zdrav život čovjeka'".

KVALITETOM DO EU TRŽIŠTA

Kompanija je razvila i jedan novi proizvod kojeg nema u EU. Radi se o organskom pijesku za mace koji je urađen na prirodnoj bazi, bez primjesa, što pojednostavljuje korištenje korisniku.

"U pregovorima smo oko plasmana ovog proizvoda. Najvjerovatnije cijelu proizvodnju ćemo prodati u Njemačku, odnosno drugom proizvođaču gdje će ići pod drugim brendom za tržne centre Njemačke i ostalih EU država."

Bosnet Group kompanija koja tek razvija posao u BiH osim inozemnog tržišta nedavno je počela i prodaju na domaćem tržištu. Ulaze u tržne centre, iako je taj cijeli proces koji je jako komplikovan, dosta je otpora i pritisaka, no oni idu dalje i neće stati.

Njihove proizvode već koristi Granična policija BiH, MUP TK, MUP Kantona Sarajevo, Civilna zaštita FBiH i Civilna zaštita RS.

"Moram priznati da su na početku svi bili jako oprezni, međutim sad su svi oduševljeni, jer se radi o svježim i domaćim proizvodima."

Također, svi značajniji ribnjaci u BiH su prešli na hranu iz hadžićke fabrike koja je u postupku dobijanja halal-certifikata, tako da će prvi proizvesti hranu za ribe koja ima oznaku halal-certifikata.

Fabrika danas zapošljava 35 radnika, u planu je u naredne dvije godine da fabrika broji 200 zaposlenih.

Mogućnost proizvodnje u fabrici je 100 tona hrane u 24 sata, što je itekako dobra priča.

"Nama je cilj svjetsko tržište, iako nepodcjenjujemo BiH tržište. Mi da nismo voljeli Bosnu i Hercegovinu mogli smo puno jednostavnije otvoriti pogon u Hrvatskoj, Mađarskoj... još dobiti i poticaje. Međutim, mi smo htjeli napraviti nešto u BiH kako bi nas prepoznali po dobroj priči. Kod nas zadnja dobra priča bila je davne 1984. godine, ostalo po čemu nas poznaju je rat, ubistva, poplave... Mi to želimo da promijenimo i da ovo bude pozitivna priča iz BiH", kaže ambiciozni direktor koji je prije desetak godina napustio državnu službu, siguran posao, plaću i pokrenuo vlastiti biznis. 

Stalna ulaganja u nove projekte

Kompanija stalno investira. Trenutno rade na usipnom košu u koji ulažu 500.000 KM te kupuju nove mašine.

"Cilj nam je da ovo što smo napravili stavimo na svoje noge kako treba, da krenemo sa izvozom i kako  budemo postizali rezultate tako ćemo se širiti. U cilju nam je još nekoliko interesantnih stvari, odnosno otvaranje pogona za proizvodnju mokre hrane, pogona za preradu određenih sirovina koje bismo mi koristili u svojoj proizvodnji, a koje se ne mogu kupiti na našem tržištu".

Piše: Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti