BPK Goražde : Prihodi po osnovu koncesija povećani za 31,2 posto

25.03.2014. 07:58 / Izvor: eKapija.ba
BPK Goražde : Prihodi po osnovu koncesija povećani za 31,2 posto

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na posljednjoj sjednici usvojila je Izvještaj o dodjeljenim koncesijama i efektima od koncesija na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2013 godinu.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na posljednjoj sjednici usvojila je Izvještaj o dodjeljenim koncesijama i efektima od koncesija na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2013 godinu.

U izvještaju su prezentovane informacije o efektima implementacije kantonalnog Zakona o koncesijama u okviru 14 zaključenih koncesionih ugovora, od kojih su devet ugovora u fazi realizacije, tri ugovora u fazi pripreme za realizaciju, dok je jedan od dva ugovora koji se nalaze u riziku raskinut.

Predmeti zaključenih koncesionih ugovora odnose se na koncesije za korištenje vode (jedan ugovor), korištenje lovišta (četiri  ugovora), mini hidrocentrale (sedam ugovora), uzgoj ribe (jedan ugovor) i rudna bogstava (jedan ugovor).

Ukupno ostvareni prihodi u budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde po osnovu koncesija za prošlu godinu iznose 108.539,53 KM što je povećanje od 31,2 posto u odnosu na 2012. godinu kada je prihod po ovom osnovu iznosio 82.580,18 KM.

Protekla godina je treća godina u kojoj se bilježi snažan rast prihoda po osnovu dodijeljenih koncesija i prihodi su daleko veći od rekordne 2012. godine kada su prihodi od koncesija povećani za 23 posto u odnosu na 2011. godinu.

U posljednje tri godine, ostvareno je tri četvrtine ukupnih prihoda od svih dodijeljenih koncesija od donošenja Zakona o koncesijama u 2003. godini.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je i dalje opredijeljena za osiguranje ekonomske cijene korištenja prirodnih bogastava i dobara u opštoj upotrebi na području Kantona zbog čega je u skupštinsku proceduru početkom ove godine upućen Nacrt novog Zakona o koncesijama, koji omogućava da se na efikasniji način uredi pitanje koncesionih naknada te strožije sankcionišu sva pravna i fizička lica koja u privredne svrhe koriste prirodna bogatstva i dobra u općoj upotrebi bez zaključenih ugovora u koncesiji.

Na istoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je podržala aktivnosti resornog ministarstva koje se vode na izradi nove studije ekonomske opravdanosti izgradnje MHE na rijeci Kolini, čime će se stvoriti uslovi za izgradnju mini hidroelektrana u skladu sa odredbama novog Zakona o kocesijama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti