Braća Amir i Emir ispunili očevu želju: FEF širi proizvodnju i tržišta

23.03.2015. 09:20 / Izvor: eKapija.ba
Braća Amir i Emir ispunili očevu želju: FEF širi proizvodnju i tržišta
OTVORI GALERIJU

Kupaca je svaki dan više, tako da danas braća Amir i Emir mogu biti zadovoljni i reći da su ispunili očevu želju. Pokrenuli su proizvodnju. U početku su to bile samo jednostavne stolice, a kako je kompanija rasla, rastao je i njen asortiman.

Porodica Kapić iz Sarajeva svoju poduzetničku priču započela je 1996. godine. Početak rada je vezan za autoindustriju, priča za poslovni portal eKapija.ba Amir Kapić, manager kompanije FEF u koju je kako kaže bio uključen njihov otac koji je vodio zastupništvo Fiata za BiH.

Sasvim slučajno došlo je do saradnje sa kompanijom Officer & Co s.p.a. iz Italije koja je u to vrijeme radila opremanje namještajem Fiatovih ureda i salona, sklopili su posao i ubrzo postali uvoznici njihovog namještaja u BiH.

FIRMA-PORODIČNO UTOČIŠTE

Kako su godine odmicale FEF je postajao sve prepoznatljiviji po svom uredskom namještaju. Kupaca je svaki dan više, tako da danas braća Amir i Emir mogu biti zadovoljni i reći da su ispunili očevu želju. Pokrenuli su proizvodnju. U početku su to bile samo jednostavne stolice, a kako je kompanija rasla, rastao je i njen asortiman. Tako da se u ponudi FEF-a danas nalaze i sofe.

FEF je maksimalno na usluzi kupcu gdje mu dozvoljava da bira vrstu materijal, boju, artikal, donekle ga kreira kroz boju štepova, boju konca... Jednostavno svako može pronaći nešto za sebe.

"Naša firma je naše porodično utočište, tako je smatrao naš otac, tako mislim ja, moj brat i sestra i želimo da tako i ostane", kaže Kapić.

Sa kompanijom Officer & Co s.p.a. iz Italije saradnja postoji već 16 godina, njihovi su zastupnici i imaju uvijek njihov minimalni lager pročastog namještaja u vrijednosti od 200.000 - 300.000 eura.

Poslovanjem su zadovoljni i njihov promet čak i u vrijeme krize nije padao.

"Svake godine imamo blagi rast od 10 posto", kaže Kapić, naglašavajući kako su njihovi aduti roba u Sarajevu, kratak rok, dobre cijene i vrhunska kvaliteta.

IZ MENADŽERSKOG U RADNO ODIJELO

Ono što FEF razlikuje od drugih jeste konstantno ulaganje u mašine.

"To nam je priča zadnjih deset godina. Pratimo sajmove, svjetske trendove i želje naših kupaca. Na osnovu toga pravimo i planove, tako da smo sigurni da imamo proizvodnu liniju na kojoj nam mogu zavidjeti, pa čak i neki proizvođači u Italiji", ističe Kapić.

U kompaniji je zaposleno 12 radnika, od čega su četiri radnika raspoređena u administraciji, ostalo je sve proizvodnja. Kada navali posao braća Kapić svojim zaposlenicima rado priteknu u pomoć. Obuku radno odijelo i posao se brže završi.

"FEF je mali kolektiv gdje svi rade sve. Ne dozvoljavamo luksuz da nam stoji proizvodnja, tako da se i mi angažujemo maksimalno kako bi naši kupci bili zadovoljni".

FEF svoje proizvode izvozi u zemlje regiona, a  kako kaže Kapić postoji ideja da se sve to prenese i na zapadnu Evropu.

"To je priča koja se razvija par godina. Očekujemo da će se u naredne dvije godine finalizirati, odnosno da ćemo imati ozbiljnog partnera."

Na referenc listi FEF-a nalaze se brojni objekti u BiH. Radili su opremanja za: GIZ, zgradu UN-a, Trening centar reprezentacije BiH u Zenici, Raiffeisen Bank, UNIQA osiguranje,  Delegaciju Evropske unije, BH Telecom, Vanjskotrgovinsku komoru...

Svoj  proizvodni program FEF predstavio je i na sarajevskom sajmu Interio i Exterio.

"Svake godine imamo novu priču. Ove godine to su mini recepcije koje su prilagođene malim poslovnim prostorima. Glavni aspekt je njihova funkcionalnost", pojašnjava Kapić.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti