Branković – Tatham: Reforme nužne zbog efikasnijeg rada Vlade

01.12.2008. 14:41 / Izvor: eKapija.ba
Branković – Tatham: Reforme nužne zbog efikasnijeg rada Vlade

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković 01.12.2008. godine je sa novim britanskim ambasadorom u našoj zemlji Michaelom Tathamom razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima vezanim za funkcioniranje Federacije BiH i ublažavanje uticaja globalne ekonomske krize, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Premijer Branković podvukao je nužnost rekonstrukcije Vlade FBiH i smanjenja broja institucija u cilju racionalnijeg rada i ušteda u trošenju budžetskih sredstava. U funkciji rasterećenja privrede razmatra se mogućnost smanjenja broja ministarstava sa 16 na 12, te u oblasti zdravstva i zapošljavanja formiranje jednog federalnog umjesto sadašnjih 11 zavoda za zdravstveno osiguranje i zapošljavanje.

Funkcioniranje vlasti u Federaciji opterećeno je njenom složenom strukturom i političkim pitanjima - istakao je federalni premijer- i naglasio da se u cilju uspješnijeg i efikasnijeg rada neke odluke moraju donositi mnogo brže.To se odnosi na Vladinu politiku privatizacije kako bi se sredstvima iz tog izvora ojačala Razvojna banka Federacije BiH i osigurala efikasnija borba protiv posljedica ekonomske krize koja već stiže i na naše prostore.

Ambasador Tatham izrazio je razumijevanje za probleme prisutne u našoj zemlji i izrazio uvjerenje da će se nastaviti proces približavanja naše zemlje EU i Evroatlantskim integracijama.

"Velika Britanija snažno podržava ovakvo opredjeljenje i u tom smislu će nastaviti našoj zemlji pružati svaku vrstu pomoći", naglasio je britanski ambasador.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti