Vijesti

Branković-Varga: Mađarska pomaže razvitku poljoprivrede u BiH

15.05.2007. 13:21 / Izvor: Fena

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i ambasador Mađarske u BiH Imre Varga dogovorili su 15. maja u Sarajevu početak suradnje u dvije oblasti u kojima Mađarska ima velika iskustva i rezultate, saopćeno je iz Ureda za informiranje Federalne vlade.

Naime, kroz ministarstva i institute za poljoprivredu, bit će ostvarena suradnja čiji je cilj, prije svega, institucionalno jačanje proizvodnje hrane u Federaciji BiH. Time bi, prema riječima premijera Brankovića, bile stvorene pretpostavke da poljoprivreda dobije mjesto koje zaista i zaslužuje u domaćoj privredi i postane bitna izvozna grana.

Ocijenjeno je kako, uz adekvatne organizacijske pretpostavke, agrar u Federaciji BiH može dati proizvode koji će biti prepoznatljivi na inozemnim tržištima.

Mađarska je, inače, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika hrane među zemljama Europske unije. Ova zemlja je, ujedno, među glavnim snabdjevačima bh. tržišta žitaricama i mesom.

Iskustva u prelasku s teške industrije ka visokim tehnologijama također su interesantna za Federaciju BiH, kazano je tokom susreta, te će i na tom području mađarski stručnjaci pružiti punu pomoć.

Istaknuvši zadovoljstvo uspješno okončanom privatizacijom "Energopetrola" od mađarsko-hrvatskog konzorcija, ambasador Varga izrazio je želju svoje zemlje za daljnim investiranjem u BiH, a posebno u oblasti telekomunikacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti