Brčić: Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi donosi krupne reforme

22.07.2019. 09:41 / Izvor: Fena
Brčić: Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi donosi krupne reforme

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo koji predstavlja krupne administrativne reforme.

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo koji predstavlja krupne administrativne reforme među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, bit će razmatran u srijedu na sjednici Skupštine.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je Feni da je cilj usvajanja tog zakona da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

"Zakon o lokalnoj samoupravi i uređenje te oblasti je naša obaveza prema Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi kojeuje potpisala BiH, a koja je sastavni dio našeg zakonodavstva, trinaestogodišnje obaveze Kantona Sarajevo da prema Zakonu o principima lokalne samouprave Federacije BiH donese svoj zakon, te presudi Ustavnog suda prema kojima je Kantonu naloženo usvajanje ovog propisa", pojasnila je ministrica Brčić.

Zakon o lokalnoj samoupravi je posljedica usvojenih amandmana na Ustav KS-a na sjednici Skupštine 31. jula 2017. godine, kao reakcija na 15 odluka Ustavnog suda u kojima se navodi da je Kanton povrijedio pravo lokalnih zajednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti