Brčko će dobiti novi zakon o udruženjima, uvodi se inspektor za nevladin sektor

06.05.2020. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Brčko će dobiti novi zakon o udruženjima, uvodi se inspektor za nevladin sektor

Jedna od novina je ta da se udruženje više neće moći registrirati na privatnu adresu i da će biti uveden inspektor za nevladin sektor.

Vlada Brčko distrikta BiH u utorak je na telefonskoj sjednici, a na prijedlog Odjela za stručne i administrativne poslove, odobrila Smjernice za izradu nacrta zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić, pojašnjavajući pitanje Smjernica za izradu nacrta zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH, rekao kako se radi o potpuno novom zakonu koji će urediti oblast planiranja, djelovanja, financiranja i sufinanciranja nevladinog sektora na prostoru Distrikta.

Po njegovim riječima, ubuduće će sva financiranja i sufinanciranja nevladinog sektora ići kroz javni poziv i jasne kriterije gdje će se kroz pisanje projekata programa, njihovo ocjenjivanje, jasnu evaluaciju i praćenje svega doći do toga da se imaju konačni projekti koji su predloženi od nevladinog sektora, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

Jedna od novina je ta da se udruženje više neće moći registrirati na privatnu adresu i da će biti uveden inspektor za nevladin sektor.

"Ako dođemo do novog zakona, udruge više neće moći biti registrirane na privatnim adresama, osim u slučajevima ako su to adrese gdje oni zaista rade i gdje ostvaruju svoje aktivnosti", kazao je Blažić.

Napomenuo je da se uvodi i inspektor za nevladin sektor te da će biti jasno propisana prava, obveze i nadležnosti tog inspektora u provjeri nevladinog sektora na području Distrikta.

Također se pooštravaju i kazne za nepoštovanje zakona, a sam će zakon biti usklađen sa Zakonom o prekršajima u Distrikta.

Blažić očekuje da će za petnaestak dana biti spreman nacrt zakona te da će ga Vlade usvojiti i uputiti u skupštinsku proceduru.

Registar zaposlenika i registar imenovanih osoba

Vlada Distrikta razmatrala je informaciju o uspostavi središnjeg i sveobuhvatnog registra zaposlenika i registra imenovanih osoba.

Na inicijativu gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, Vlada je prije tri mjeseca pokrenula proces uspostave središnjeg i sveobuhvatnog registra zaposlenika i registra imenovanih osoba u tijelima javne uprave, institucija, javnih poduzeća, ustanova, zavoda i fondova Brčko distrikta BiH.

Blažić je kazao da je odjel i tijekom pandemije koronavirusa radio na tehničkoj razini i usuglašavanju softverskih rješenja za registar zaposlenika i imenovanih osoba.

"Registar zaposlenika i imenovanih osoba bit će u Odjelu za stručne i administrativne poslove, Pododjelu za ljudske resurse, a kasnije će biti dodijeljen Uredu za prevenciju i borbu protiv korupcije, koji će voditi računa o tom registru. Konačno će na jednom mjestu biti registrirani svi zaposlenici koji primaju plaće i druge naknade iz proračuna Distrikta, ali i izvanproračunskih fondova, istovremeno vodeći računa o međunarodnim konvencijama i zakonu o zaštiti osobnih podataka", pojasnio je Blažić.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila je i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih škola Brčko distrikta BiH i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o ocjenjivanju učenika srednjih stručnih škola Brčko distrikta BiH koje rade po modularnim nastavnim programima.

Također su usvojene Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika srednjih škola Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojen je Srednjoročni plan zdravstvene zaštite Brčko distrikta BiH kao i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Brčko distriktu BiH, predloženom od strane Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu. 

Na sjednici odobrene su Smjernice za izradu odluke o proceduri izrade nacrta pojedinačnih akata u organima izvršne vlasti, a usvojen je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Uredu gradonačelnika za pokretanje postupka javne nabavke za potrebe kancelarijskog prostora državnih službenika. 

Vlada je odobrila Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu te usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Odjeljenju za komunalne poslove za avansnu uplatu električne energije utrošene za javnu rasvjetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti