Brčko: Delegacija Austrije u posjeti BIMAL-u i STUDEN-AGRANI Rafineriji šećera - Pozitivan primjer saradnje Austrije i BIH

20.10.2009. 17:37 / Izvor: Fena
Brčko: Delegacija Austrije u posjeti BIMAL-u i STUDEN-AGRANI Rafineriji šećera - Pozitivan primjer saradnje Austrije i BIH

Ambasador Austrije u BiH, dr. Donatus Köck i Astrid Pummer iz Privredne komore Austrije u BiH, posjetili su, 20. oktobra 2009. godine, jedine prozvođače jestivog ulja i šećera Bimal d.d. Brčko i STUDEN-AGRANA Rafineriju šećera. Ovo je ujedno i prva posjeta novog austrijskog ambasadora ovom značajnom agro-industrijskom kompleksu u Brčko distriktu, dok je Pummer pratila sve važnije događaje u posljednjih nekoliko godina koji su označili ubrzani razvoj saradnje austrijskih investitora sa ova dva privredna subjekta.

Austrijsku delegaciju su primili Mitja Kovačič, zamjenik generalnog direktora BIMAL d.d. i Herwig Schwihla, direktor STUDEN – AGRANA Rafinerije šećera. Tema ovog susreta su bile dosadašnje ali i buduće investicije u Brčkom ali svakako i važnost Austrije kao zemlje investitora.

Naime, osim što su jedini proizvođači jestivog ulja odnosno šećera na prostoru Bosne i Hercegovine, obje fabrike smještene su u Brčko distriktu i trenutno imaju 400 zaposlenih. Rezultat ovih uspješnih investicija su dva kvalitetna i konkurentna domaća brenda BIMAL jestiva ulja i AGRAGOLD šećer, koji su nastali kao kombinacija austrijskog znanja na polju tehnološkog i proizvodnog procesa, te ljudskih resursa iz Bosne i Hercegovine.

Nataša Pucar je ispred domaćeg agro-industrijskog kompleksa Bimal i STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera izjavila da su ponosni što je ovaj agro-industrijski kompleks pozitivan primjer saradnje dvije zemlje te da izuzetno cijene napore Privredne komore Austrije u BiH da povežu austrijske i bh. privrednike.

"Ovakve posjete su od izuzetne važnosti za buduće planove privrednog razvoja kako Brčko distrikta, tako i cijele BiH. BIMAL i STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera su nastali zahvaljujući investicijama upravo iz Austrije, a dva kvalitetna i konkurentna domaća brenda su rezultat napora zaposlenih. Nadamo se da ćemo našim poslovanjem i dalje pružati pozitivne primjere svim investitorima iz Austrije i privuči njihovu pažnju na pravi način", kazala je Nataša Pucar.

Bimal i Studen-Agrana rafinerija šećera su nastali zahvaljujući investicijama upravo iz Austrije, a dva kvalitetna i konkurentna domaća brenda Bimal jestiva ulja i Agragold šećer su rezultat napora zaposlenih, stoji u saopćenju iz Bimala te se ističe da obje fabrike trenutno imaju 400 zaposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti