Brčko distrikt: Ove godine usvajanje sektorske strategije turizma

10.08.2021. 11:34 / Izvor: SRNA
Brčko distrikt: Ove godine usvajanje sektorske strategije turizma

Distrikt Brčko će ove godine usvojiti sektorsku strategiju turizma koja će biti usklađena sa preporukama svjetske turističke i zdravstvene organizacije.

Distrikt Brčko će ove godine usvojiti sektorsku strategiju turizma koja će biti usklađena sa preporukama svjetske turističke i zdravstvene organizacije, a koje se odnose na mjere zaštite od virusa korona, potvrdio je Srni šef Službe za turizam u Vladi distrikta Aleksandar Đurić.

Đurić je istakao da će u toj strategiji biti markirana četiri do pet razvojna puta distrikta koji će se odnositi na sport, rekreaciju, kulturu, biciklističke i zone koje podrazumijevaju turizam na otvorenom.

Napomenuo je da Brčko ima interesantan geografsko-turistički položaj koji je afirmativan za razvoj različitih oblika turizma, te da su rijeka Sava i planina Majevica najinteresantnije prirodne atrakcije.

On je naveo da je Brčko u svom geografskom položaju interesantno i što je ravničarski grad sa nadmorskom visinom oko 92 metra i sa umjerenom kontinentalnom klimom koja je veoma pogodna što se tiče ljetnjih kupališnih dana koji mogu biti iskorišćeni na rijeci Savi.

"Zime su umjereno blage što pruža mogućnost cjelogodišnjeg putovanja, a planina Majevica i ljeti i zimi može biti zanimljiva za razvoj sportsko-rekreativnog turizma", napomenuo je Đurić.

On ističe da Brčkom dodatni značaj kao potencijalnoj turističkoj destinaciji daje bogato kulturno nasljeđe ili antropogeni sadržaj kao i blizina međunarodnih turističkih tranzita i auto-puta, te i to što je ulazna destinacija ka Evropskoj uniji.

"Od antropogenog sadržaja možemo izdvojiti arheološko nalazište pored zidina starog samostana u Gornjoj Skakavi, tu su i objekti iz različitih istorijskih epoha, kao i objekti koji su zadužbine starih trgovačkih porodica kao što je zadužbina Krsmanović. Tu je i spomeničko nasljeđe koje srećemo širom urbanog i ruralnog dijela distrikta, zatim nekropole, stećci i stara groblja", pojasnio je Đurić.

Đurić kaže da je u okviru nacionalnih kulturno-umjetničkih društava Brčko aktivno u baštinjenju svih običaja folklora, svetkovina i gastro ponude autentične posavske kuhinje za koju su zadužena strukovna udruženja žena.

On je napomenuo da je bogat manifestacioni sadržaj tokom cijele godine nešto što pobuđuje interesovanje turista, te da Brčko posjećuju i elitni tiristi koji dolaze riječnim kruzerom iz Holandije, Velike Britanije, Belgije, Austrije i Mađarske.

"Anketiranjem tih turista dobili smo jednostavne odgovore da smo interesantna destinacija sa lijepim vjerskim objektima, zanimljivom arhitekturom, gostoprimljivim narodom, sa lijepom hranom koja nije skupa, što nam je dalo podstrek da razvijamo turizam. Bilo je i kritika što se tiče turističkih označavanja, vodičke službe i onih koje se odnose na infrastrukturu i to su nam obaveze koje trebamo uraditi", zaključio je Đurić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti