Brčko još bez fiskalnih kasa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Brčko još bez fiskalnih kasa

05.01.2018. 09:49 / Izvor: Agencije

Sistem fiskalizacije u Brčko distriktu nije uspostavljen 1. januara 2018. kako je bilo predviđeno Zakonom o fiskalnim sistemima, zbog manjkavosti samog zakona, posebno kada je riječ o dijelu u vezi s kupovinom fiskalnih kasa.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je u Brčkom da su se u direkciji trudili da sistem fiskalizacije bude u punoj primjeni od 1. januara, ali da je problem predstavljala kupovina kasa, jer su privrednici tražili da kupovinu finansira Vlada distrikta.

Lučić je naveo da je nemoguće da Vlada kupuje fiskalne kase, jer ih je nemoguće knjižiti, a smatra da bi bilo i zloupotrebe. On je istakao da je Ekonomskosocijalni savjet Brčko distrikta održao sjednicu na kojoj je razmatran prijedlog izmjene zakona, te odlučio da će kupovina kasa "ići na teret Vlade", ali u smislu subvencija koje će organizovati Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu.

"Riječ je o vrsti podsticaja u privredi, pomoću kojih će svaki privrednik dobiti sredstva za kupovinu jedne fiskalne kase", naglasio je Lučić.

On kaže da kvalitetna fiskalna kasa košta 500 KM, a ako poreski obveznik ima potrebu za više kasa, sam će finansirati kupovinu više od jedne.

Sistem fiskalizacije biće sproveden kada određene izmjene zakona budu usvojene i kada budu doneseni novi pravilnici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti