Brčko: Potrebno još dosta institucionalnog prilagođavanja na putu ka EU

18.03.2014. 08:55 / Izvor: Fena
Brčko: Potrebno još dosta institucionalnog prilagođavanja na putu ka EU

Konzultanti na ovom projektu već šest mjeseci su angažirani na području Brčko distrikta, pojedinačno djeluju s Vladinim odjelima i institucijama, identificiraju određene probleme i analiziraju aktualne propise te daju izvjesne preporuke kako bi evidentne prepreke mogli riješiti.

Članovima Vlade Brčko distrikta u ponedjeljak je prezentiran projekt Europske unije u vezi ocjene stanja, usklađivanja zakonodavstva, programiranja pomoći i koordinacije na polju europskih integracija.

U suradnji s Europskom komisijom iz Sarajeva osigurani su konzultanti s iskustvom u predpristupnim pregovorima koji će sagledati trenutačno stanje napretka Brčko distrikta ka euroatlantskim integracijama i skupa s brčanskom Vladom identificirati sve nadležnosti Brčko distrikta koje će biti predmet budućih pregovora Bosne i Hercegovine sa EU.

Brčanski gradonačelnik Anto Domić kazao je kako su konzultanti na ovom projektu već šest mjeseci angažirani na području Brčko distrikta, pojedinačno djeluju s Vladinim odjelima i institucijama, identificiraju određene probleme i analiziraju aktualne propise te daju izvjesne preporuke kako bi evidentne prepreke mogli riješiti.

 - Svrha i motiv prezentacije je da nam omogući da sagledamo gdje se nalazimo, što to treba činiti i kako se dalje kretati kako bismo mogli biti spremni, na neki način konkurentni s entitetskim vlastima na razini Bosne i Hercegovine glede dogovaranja i usuglašavanja oko važnih pitanja koji se tiču pregovora sa Europskom unijom - kazao je Domić.

 Voditeljica projekta EU Malinka Ristevska Jordanova naglasila je kako je tijekom analize uočeno kako je potrebno dosta institucionalnog prilagođavanja primjerice u oblasti životne sredine gdje Brčko Distrikt ima nadležnosti, ali i prepreke u prihvaćanja EU zakonodavstva, stoga to područje treba dobro i racionalno isplanirati. Projekt "Potpora Brčko Distriktu BiH u procesu europskih integracija" financiran je od strane EU, a provodi ga IBF International Consulting u suradnji sa ATC Consultants GmbH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti