Brčko: Usvojen zakon o nacionalnim manjinama, udruženjima i fondacijama

15.10.2020. 09:24 / Izvor: SRNA
Brčko: Usvojen zakon o nacionalnim manjinama, udruženjima i fondacijama

Skupština Brčko distrikta usvojila je Zakon o nacionalnim manjinama i Zakon o udruženjima i fondacijama, te prateći Zakon o inspekcijama.

Skupština Brčko distrikta usvojila Zakon o nacionalnim manjinama je i Zakon o udruženjima i fondacijama, te prateći Zakon o inspekcijama.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je novinarima da se od Zakona o udruženjima i fondacijama očekuje da uredi oblast nevladinog sektora u distriktu.

"Prateći Zakon o inspekcijama predviđa nadležnost Inspektorata distrikta i pozicije inspektora koji će se baviti praćenjem ispravnosti rada udruženja i fondacija", pojasnio je Kadrić.

On je rekao da je izmijenjen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog kovida-19, čime je omogućeno Vladi distrikta da, shodno odlukama Kriznog štaba, finansijski podrži privredu ukoliko bude novca za to, a da ne mora da traži odobrenje od Skupštine.

Kadrić je dodao da je usvojen i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i izmjene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, čime je usklađen sa entitetskim zakonima i zakonom na nivou BiH iz te oblasti.

"Potvrđen je Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja koji sada može nesmetano funkcionisati. Fond zdravstvenog osiguranja  dao nam je na raspolaganje 2.000.000 KM viška prihoda nad rashodima koji je već prethodnim rebalansom budžeta prihodovan u budžet distrikta Brčko, a koristiće se za srednjoročni razvoj zdravstvenog sistema", pojasnio je Kadrić.

On je naveo da je usvojen i set zakona koji se odnosi na plate budžetskih radnika, a kojim su precizirani bruto i neto iznosi, kako bi se okončale tužbe koje su pokrenute prema nekim državnim službenicima.

Skupština distrikta usvojila je i izmjene Zakona o prostornom planiranju i građenju koji omogućava Zavodu za gradnju, koji je u fazi formiranja, da preuzme nadležnost izrade prostorno-planske dokumentacije i projektovanja svih javnih objekata.

Kadrić je izrazio nadu da će, i kada zvanično počne predizborna kampanja, biti obezbijeđeni uslovi za održavanje još jedne, posljednje sjednice Skupštine distrikta u ovom sazivu, na kojoj bi se trebao naći rebalans budžeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti