Bregu: Zapadni Balkan mora ubrzati digitalnu transformaciju

03.11.2020. 10:53 / Izvor: Agencije
Bregu: Zapadni Balkan mora ubrzati digitalnu transformaciju

Digitalna transformacija u regiji može donijeti povećanje produktivnosti od četiri posto, kaže generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da Zapadni Balkan mora provoditi digitalnu transformaciju duplo brže kako bi premostio jaz koji ga dijeli od Evropske unije.

Stručnjaci kažu da treba podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rješenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe, rekla je ona, saopćio je RCC, prenosi Tanjug.

"Dok su EU i svijet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, mi moramo trčati duplo brže da premostimo jaz", kazala je Bregu na kraju Trećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Na skupu u Tirani su ministri šest zemalja Zapadnog Balkana potpisali memorandume o razumijevanju o "planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u regiji".

Bregu je rekla da "prije godinu i po nismo mogli predvidjeti da će naše zdravlje i dobrobit biti zaštićeni ubrzanim usvajanjem digitalnih tehnologija koje pomažu da se smanje direktni kontakti" sa zaraženima tokom pandemije, a ona je "promijenila realnost u kojoj živimo, od standarda života do same prirode našeg rada".

Navela je da je ograničenje kretanja dovelo do povećanja nezaposlenosti u regiji između pet i 30 posto, ali smatra da se to može prevazići ulaganjem u tehnologiju, jer je "intenzivnija digitalna transformacija povezana s otvaranjem radnih mjesta u prerađivačkom sektoru na Zapadnom Balkanu".

Navela je da, za razliku od ustaljenog mišljenja, digitalna transformacija ima manje veze s tehnologijom, a mnogo više s ljudima, te da "digitalna transformacija u regiji može donijeti povećanje produktivnosti od četiri posto".

Vlada Albanije je bila domaćin Trećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji je prvi put 2018. godine održan u Skoplju, a naredne godine u Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti