Britanija u problemu, zaustavljaju se proizvodne linije

21.07.2021. 12:43 / Izvor: Tanjug
Britanija u problemu, zaustavljaju se proizvodne linije

Lanci snabdjevanja hranom u Britaniji "počinju da se zaustavljaju" zbog radnika koji se samoizoluju usljed kontakata sa korona virusom.

Lanci snabdjevanja hranom u Britaniji "počinju da se zaustavljaju" zbog radnika koji se samoizoluju usljed kontakata sa korona virusom, upozorio je danas jedan čelnik britanske industrije, kritikujući napore premijera Borisa Johnsona da ublaži efekte takozvane "pandemije".

Britansko udruženje mesnih prerađivača je saopštilo da se ne može osloniti na nova izuzeća premijera, koja će važiti za neke kompletno vakcinisane radnike iz ključnih industrija, jer je ljestvica postavljena "vrlo, vrlo visoko".

Izvršni direktor tog udruženja Nik Alen je, na pitanje da li je vlada pojasnila situaciju, rekao za BBC.

"Ne, zapravo nije. Stvarno se osjeća očaj u industriji. Do sada smo uspjeli da održimo lanac snabdevanja hranom, ali postoji osjećaj da na tom planu počinjemo da posrćemo", poručio je Alen.

Upitan da li se proizvodne linije zaustavljaju, on je rekao da se to već dešava.

Napominje da industrijskom sektoru još nije jasno ko je obuhvaćen izuzećima.

Britanski "Dan slobode", 19. jul, kojim je premijer Boris Džonson ukinuo gotovo sve restriktivne mjere zbog pandemije korona virusa poslije više od godinu dana, bio je obilježen porastom broja novozaraženih, nestašicom osnovnih namirnica i haosom sa aplikacijom Zavoda za javno zdravlje (NHS) za samoizolaciju.

U ponedjeljak su na stotine hiljade građana dobili preko aplikacije covid- 19 NHS poruku da moraju da odu u samoizolaciju, zbog čega su se mnogi poslodavci našli u nezgodnoj situaciji.

NHS je putem aplikacije na pametnim telefonima kratkom porukom - "ping" - obavještavala ljude koji moraju ići u samoizolaciju.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti