Britanska ambasada u BiH: Predstavljena Chevening-EFT stipendija

27.01.2012. 10:58 / Izvor: Fena
Britanska ambasada u BiH: Predstavljena Chevening-EFT stipendija

Britanska ambasada u BiH, British Council BiH i kompanija EFT organizirali su jučer u Sarajevu prijem povodom predstavljanja Chevening-EFT stipendije za postdiplomski studij u Velikoj Britaniji.

Na prijemu održanom u Domu oružanih snaga BiH ambasador Nigel Casey i direktor EFT-a James Nye potpisali su Memorandum o razumijevanju između Britanske ambasade i kompanije EFT.

Ambasador Casey je tom prilikom istakao da se Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini dodjeljuju od 1996. godine i dosad je 130 bh. studenata prošlo kroz ovaj program.

"Mnogi od njih su se vratili u BiH i daju veliki doprinos razvoju zemlje obavljajući prilično visoke funkcije u javnom životu", dodaje ambasador Casey.

Chevening je britanski sistem stipendiranja za talentovane osobe koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada.

Program najvećim dijelom finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije uz finansijski doprinos pojedinih visokoškolskih ustanova i drugih partnera iz te zemlji.

Pored redovnih Chevening stipendija, Britanska ambasada i evropska energetska kompanija Energy Financing Team (EFT) će u 2012. godini dodjeliti jednu Chevening-EFT stipendiju studentu iz Bosne i Hercegovine.

Konkurs za prijavu za stipendije otvoren je do 6. februara, a detaljne informacije o programu se mogu naći na web stranici British Council BiH http://www.britishcouncil.org/bih.htm .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti