Britanski ambasador posjetio Internacionalni Burch univerzitet

06.11.2019. 10:35 / Izvor: Akta.ba
Britanski ambasador posjetio Internacionalni Burch univerzitet
OTVORI GALERIJU

Ambasador poručio studentima: "Ključno je unaprijediti obrazovanje u BiH koje će podstaći vas mlade na kritičko i kreativno razmišljanje jer ćete na taj način razvijati vještine za rješavanje problema."

Internacionalni Burch univerzitet posjetio je u ponedjeljak britanski ambasador Matthew Field i sa studentima razgovarao na temu "UK i Bosna i Hercegovina: zajedničkim radom do promjena".

Britanski ambasador istakao je da je njegova posjeta izraz podrške Burch univerzitetu, koji je dio britanske Stirling Education obrazovne grupacije.

U svom predavanju studentima Ambasador se osvrnuo na to da promjene koje treba da se dese Bosni i Hercegovini,  treba da dođu od samih njenih građana: "Teško će neko znati vaš put bolje od vas samih", poručio je, te dodao da je glavni cilj njegove misije u BiH da se fokusira na promjene koje građani žele vidjeti.

"Za Bosnu i Hercegovinu najvažnije je boriti se protiv korupcije, unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, izlaznost na izbore, te unaprijediti poslovno okruženje, olakšati načine pokretanja biznisa i dovesti investitore", istakao je Matthew Field.

Osvrnuo se na odlazak mladih iz BiH kao jedan od najvećih problema,  jer nam odlaze najbolji resursi, tako da je neophodno stvarati okruženje i prilike koje će ih zadržati. 

"Zato je ključno unaprijediti obrazovanje koje će podstaći mlade na kritičko i kreativno razmišljanje, jer će  na taj način razvijati vještine za rješavanje problema", rekao je Ambasador.

Istakao je da su start up projekti i razvoj poduzetništva jedan od prioriteta UK-a i da je sretan što se Bosna i Hercegovina u tom smjeru počela razvijati: "Vi kao poduzetnički univerzitet, koji ima start up inkubator, primjer ste promjena koje je potrebno slijediti."

Nakon kratkog obraćanja, ambasador Field se upustio u diskusiju sa studentima koji su ga između ostalog pitali koji je značaj saradnje između obrazovnih institucija, vlade i biznis sektora, te kakva iskustva nosi u radu sa mladim ljudima iz BiH.

Ambasador je rekao da je saradnja ova tri sektora ključna jer će to doprinijeti razvoju zemlje, dok su mladi u BiH željni promjena i to im treba omogućiti. 

Internacionalni Burch univerzitet je univerzitet koji predvodi promjene u obrazovnom sistemu BiH i upravo daje kreativan kadar, koji objektivno i kritički razmišlja.

"Dolazak britanskog ambasadora je znak da smo na dobrom putu jer kao najbolje rangirani privatni univerzitet i prvi poduzetnički univerzitet suočavamo se sa različitim izazovima. Upravo, to je put koji smo izabrali jer želimo buduće poduzetnike u društvu, mlade koji će praviti promjene i doprinositi razvoju bh ekonomije i društva općenito", istakao je prof. dr.  Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Posjeta Ambasadora završena je fotografisanjem i druženjem sa studentima.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti